FinansWatch

Professorer: F1-lån kan vælte dansk økonomi

Professorer med speciale i finans advarer om, at salget af obligationer fra etårige flekslån kan bringe dansk økonomi ud på kanten af afgrunden. Et forslag om en undersøgelse af realkredittens potentielle problemer får opbakning fra Chistiansborg.

Et ødelæggende slag, der på én gang rammer boligejernes økonomi, sender boligpriserne i gulvet og giver nye store tab i banker og realkreditselskaber.

Det kan blive konsekvensen, hvis den årlige auktion for hundredvis af milliarder kr. af kortløbende realkreditobligationer falder sammen med uro om kronen eller hurtige rentestigninger.

For i den situation kan renten på lånene stige så voldsomt, at rigtigt mange får problemer med at klare betalingerne af deres boliglån.

Det vil sende chokbølger gennem både banker og realkreditselskaber, hvilket i sidste ende kan true staten til igen at forsøge af afhjælpe situationen med intervention, men det er ikke sikkert, at det er muligt.

Selvforstærkende

Sådan lyder advarslen nu fra tre af landets førende eksperter med speciale i finanssektoren - professor Anders Grosen og lektor Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet samt professor Finn Østrup fra Handelshøjskolen i København(CBS).

1.200 mia. kr. i lån I et kritisk indlæg i magasinet Finans/ Invest beskriver de farerne ved realkreditlån med afdragsfrihed og de etårige rentetilpasningslån for omkring 1.200 mia. kr., som en lempeligere lovgivning har gjort mulige.

Den alvorlige situation med stigende renter kan blive selvforstærkende, fordi de betyder større tab for bankerne på kunderne, der igen væltes over på renterne på lån - og det kan få de bedste låntagere til at finde andre veje og efterlade realkreditselskaberne med de svageste kunder.

Igangsæt undersøgelse

»Konsekvensen kan altså blive, at realkreditinstitutterne bringer sig selv, låntagerne og staten i en endnu værre situation, end de danske banker havde bragt sig selv og staten i under bankkrisen i oktober 2008. Og staten kan formentlig ikke klare en omgang mere,« skriver eksperterne fra Aarhus Universitet i deres artikel, som konkluderer, at staten bør tage et større ansvar i realkreditinstitutionerne, og opfordrer til, at der »straks igangsættes en grundig undersøgelse af realkredittens potentielle problemer og deres mulige løsning, herunder især af genfinansieringsproblemet.«

Det får støtte af et flertal af de politiske partier.

Flere job ved nej til F1-lån

Finn Østrup fra CBS går skridtet videre i sin gennemgang og beskriver fordelene ved helt at afskaffe de etårige rentetilpasningslån. Det vil f. eks. kunne forbedre afkastet på pensioner, øge arbejdsudbuddet herhjemme, lægge Danmark på linje med de skrappere krav, der stilles til finanssektoren fra Baselkomiteen og helt overordnet set øge den finansielle stabilitet herhjemme, skriver Finn Østrup.

Flertal vil begrænse brug af flekslån

Avis-leder: Flekslån gør samfundet til gidsler

Flekslånenes forkæmper

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs