Avis-leder: Flekslån gør samfundet til gidsler

Politiken skriver i sin leder på forsiden, at flekslånets storhedstid bør være forbi og at politikerne skal lytte til Lars Rohde. Avisen frygter ny kunstig boble på boligmarkedet.
Foto: AXELSEN SANNE VILS
Foto: AXELSEN SANNE VILS

En af Politikens lederskribenter går i dagens avis til angreb på de danske flekslån. På forsiden af avisen tordner avisen mod flekslånene, som frygtes at kunne føre ny økonomisk ustabilitet med sig i Danmark.

Kritikken af boliglånet kommer oven på flere dages intens debat efter ATP-topchefen Lars Rohde, der i sin tid som RD-chef var med til at "opfinde" flekslånet, har foreslået at man skruer ned for de korte, billige og afdragsfrie lån, ved at sige at de fremover kun må udgøre 60 pct. af boligens værdi - mod 80 pct. i dag. Dermed vil rentestigninger slå mindre hårdt igennem i de danske familier, fordi en mindre procentdel af deres boligydelse er følsom overfor rentestigninger.

Flertal vil begrænse brug af flekslån

Politikere freder populære danske flekslån

"Flekslånerne sikres af den samme mekanisme, som blev bankernes redningskrans. De er for store til, at de bare kan få lov til at falde. Hvis mange boligejere ikke kan få lov til at betale terminerne, vil politikerne være pisket til at gribe ind for at undgå en massiv nedtur for boligmarkedet og samfundsøkonomien," skriver Politiken i sin leder.

Og avisen fortsætter:

"Det er flekslånets dragende logik: Så længe det går godt, scorer den enkelte gevinsten. Går det galt, hænger alle på regningen. Det er ingen sag at være uansvarlig, hvis bare der er mange nok".

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også