Regnskab: Danske taber 6,3 mia. kr. i fjerde kvartal

Den store goodwill-nedskrivning i Finland rammer Danske Bank hårdt i årets sidste kvartal. På toplinjen ligger banken en spids lavere end forventet i Q4.
Foto: Jonas Pryner Andersen
Foto: Jonas Pryner Andersen

(Opdateret)

Som ventet rammes Danske Bank hårdt af en nedskrivning på den finske bankforretning, der sender resultatet i årets sidste tre måneder ned i rødt territorium. Fjerde kvartal ender med et minus på knap 6,3 mia. kr. Det er en goodwillnedskrivning på 9 mia. kr., der er den store synder.

Men på årsbasis kan banken trods alt se tilbage på et resultat på godt 3,8 mia. kr. Det er lidt mere end det halve af, hvad banken lavede af nettoresultat i 2013.

Regnskabet er i store træk som ventet, hvor nedskrivningerne i Q4 er en smule lavere end ventet af analytikerkorpset, også på gebyrindtægterne præsterer banken en smule bedr end ventet, mens toplinjen, nettorenteindtægterne lander en spids under det forventede.

Af regnskabet fremgår det også, at Danske Bank lancerer et aktietilbagekøbsprogram på 2,9 pct. af aktiekapitalen - hvilket er lig med at banken fra Holmens Kanal køber egne aktier for 5 mia. kr. Der betales også udbytte til aktionærerne, der får 5,5 kr. pr. aktie.

Hvis man holder fast i bankens fjerde kvartal, så fremgår det, at renteindtægterne på de knap 5,9 mia. kr. er en smule højere end i fjerde kvartal 2013. Gebyrindtægterne går også frem i Q4, hvis man sammenligner med samme periode året før. De knap 3 mia. kr. i gebyrindtægter er næsten en kvart mia. kr. mere end i Q4 2013.

På omkostningssiden går det den rigtige vej i Q4 set med aktionærernes briller. Her lander banken på 5,853 mia. kr. - det er en forbedring på mere end 200 mio. kr. sammenlignet med Q4 året før.

Danske Bank gentager i det store hele finansielle mål 

Et stykke vej endnu

Kigger man på tallene for hele året, så peger pilen den rigtige vej for Danske Bank. Der er fremgang i forhold til de sammenlignelige tal for 2013 på alle væsentlige nøgletal. Når alt kommer til alt, så er der dog fortsat et stykke vej endnu for Danske Bank, hvis ambitionen om at være en af Nordens mest lønsomme banker skal indfries. Ganske vist trækker goodwillnedskrivningen på de 9 mia. kr. voldsomt ned - men det er ikke hele forklaringen på, at man halter efter de dygtigste banker i Norden. Egenkapitalforrentningen i Danske Bank landede i 2014 på 2,4 pct. Hvis man fraregner "skraldet" fra Finland, så landede egenkapitalforrentningen på 8,5 pct.

For helåret går nettorenteindtægterne frem med 5 pct. til 23,1 mia. kr. Her trækker indfrielsen af den dyre statslige hybridkapital op, mens også afkastet på obligationsbeholdningen samt lavere fundingomkostninger er posiitve for Danske bank.

Netteogebyrindtægterne er oppe med 11 pct. og lander på 10,5 mia. kr. Og handelsindtægterne går endnu mere frem - 13 pct. - de lander på godt 6,5 mia. kr. i 2014.

På omkostningssiden går bankens samlede driftsomkostninger tilbage med 5 pct. og lander på 22,6 mia. kr. Også nedskrivningerne for helåret er faldende, med 32 pct., de lander på 12,1 mia. kr.

Det hele munder ud i en bundlinje på godt 3,8 mia. kr. - det er 46 pct. lavere end i 2013. Hvis man fratrækker goodwill-nedskrivningen i Finland, så går resultatet frem med 82 pct.

Danske Banks udlån går frem med 2 pct. til 1563,7 mia. kr. Indlånet dykker en spids, med 2 pct., til 763 mia. kr.

 

Borgen: Vi har stadig et stykke vej 

Her er Danske Banks strategiske problemer

Danica kæmper stadig med afkastet 

Voldsom lønforhøjelse til Thomas F. Borgen 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også