FinansWatch

Staten har 4 mia. i klemme i Max Bank

Den danske stat har via aktier, lån og garantier op mod 4 mia. kr. i klemme i Max Bank. Det endelige tab bliver dog formentlig noget mindre.

Staten har formentlig op mod 4 mia. kr. i klemme i krakkede Max Bank.

Så da meddelelsen om Max Banks krak kom tidligere på aftenen var en af de største tabere landets nykårede finansminister Bjarne Corydon (S).

Staten sad nemlig ved sidste opgørelse på 19,4 pct. af aktierne i Max Bank. De aktier har staten fået som betaling for lån til Max Bank, og til bankens fusionspartner Skærskør bank.

Det beløber sig til ca. 12 mio. kr. ved bankens nuværende markedsværdi, men det reelle tab er langt større, da staten modtog aktierne i de to banker ved langt højere kurser end den samlede bank i dag er værd. Skælskør Bank alene konverterede 100 mio. kr. i kapital fra staten til aktier.

Til sammenligning var Max Bank fredag ca. 60 mio. kr. værd.

Banken lå inden krakket inde med 230 mio. kr. i hybrid kernekapital fra staten, der formentlig nu må anses som tabt, hvilket bringer regningen til mindst 330 mio. kr., eksklusive løbende aktiebetalinger fra Max Bank til staten.

Kæmpe garanti

Den helt store ubekendte er dog, hvad der sker med de 3 mia. kr. i likviditet, som banken har hentet med staten som garant.

Et beløb, der indtil for nylig var 300 mio. kr. større, i det banken så sent som sidste måned valgte at indfri en del af sit statsgaranterede lån.

Ser man på tilfældet Amagerbanken endte regningen efter flere revisioner på 15 pct. af statens indskud på den front, hvilket i Max Bank ville svare til et tab på 450 mio. kr., hvis Bankpakke III bliver afviklingsmodellen for banken.

Ender banken i stedet med at blive solgt under Bankpakke IV vil staten formentlig i stedet skyde et lignende beløb ind som en medgift, der så bliver matchet af banksektoren via Indskydergarantifonden.

Dermed vil et umiddelbart, meget groft estimat antyde en direkte regning i størrelsesordenen 500-750 mio. kr. for staten for krakket på Sydsjælland.

Mere fra FinansWatch

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs