Politianmeldte bankdirektørers selskaber i økonomisk uføre

De omdiskuterede ”vennelån” skulle angiveligt være gået til ejendomsinvesteringer og personlige formål. En gennemgang af de selskaber, hvori de to anmeldte bankchefer har ledelsesposter, viser dog, at det ikke står godt til med deres investeringer.

Henrik Westergaard og Robert Kristiansen, tidligere sparekassedirektører i hhv. Sparekassen Østjylland, Hammel, og Den Jyske Sparekasse, Grinsted, blev i november 2010 meldt til politiet af Finanstilsynet på grund af mistanke om at have ydet hinanden ”vennelån” for ca. 30 mio. kr. i perioden 2004-2009. Lånene skulle angiveligt være gået til ejendomsinvesteringer og personlige formål.   

De to tidligere direktører har begge bestyrelses- og direktionsposter i en lang række selskaber. Typisk er det kommanditselskaber, som mange formuende danskere investerer i af skattetekniske årsager. Berlingske Business har nu gennemgået de selskaber, hvori de to tidligere bankchefer har ledelsesposter, og gennemgangen viser, at selskabernes investeringer gennemgående er hårdt eksponeret mod det stadigt usikre ejendomsmarked, ligesom mange af selskaberne er nødlidende.

Eksponeret mod ejendomsmarkedet

Robert Kristiansen er bestyrelsesformand i K/S Banbury, som oprindeligt blev udbudt af den nu konkursramte Griffin-koncern. Selskabet havde ved årsskiftet en negativ egenkapital på ca. fem millioner kr., og ejer en engelsk ejendom, der var vurderet til 126 millioner kr..

Han sidder også i bestyrelsen for selskabet K/S Kronach, hvor revisorerne har tændt advarselslamperne, eftersom både første- og andenprioritetslånene forfalder i indeværende år. Af regnskabet ses, at det blandt andet drejer sig om lån fra den nu krakkede islandske bank Glitnir.

Henrik Westergaard er direktør i Kronberg Investor XV Aps., som sidste år mistede halvdelen af den beskedne egenkapital. Værre står det dog til i selskabet K/S Kaarina, hvor Henrik Westergaard sidder i bestyrelsen. Selskabet ejer en finsk ejendom, som er vurderet til cirka 56 millioner kr., der er finansieret med lån fra den tyske bank Aareal og, igen, den krakkede islandske bank Glitnir. I dette selskab er egenkapitalen negativ med knap syv millioner kr..

I selskabet Aldi August Bebel str. er Henrik Westergaard medlem af bestyrelsen, og også her er egenkapitalen negativ.

 

Anmeldte bankdirektører i net af ejendomsinvesteringer 

Avis: Venstre kræver bankdirektørers lån kulegravet 

Bankdirektør: Naturligt incitament til at låne andre steder

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også