Bankdirektører politianmeldt for indbyrdes vennelån

To tidligere bankdirektør var ifølge Finanstilsynet alt for søde til at låne hinanden penge. Opdateret.

Finanstilsynet politianmelder nu to tidligere bankdirektører for på kryds og tværs at have givet hinanden personlige lån og lån til ejendomsselskaber, de begge var involveret i, på mere end 30 mio. kr.

"Lånene blev ydet på vilkår, der var favorable i forhold til normal markedspraksis. Det skete blandt andet ved at yde lån uden sikkerhed (blanco-lån) på gunstige rentevilkår, flere års afdragsfrihed samt begrænsninger i låntagernes personlige hæftelse," skriver Finanstilsynet.

"Vi blev opmærksom på sagen i 2010 og gik derefter i gang med at kortlægge de lån, som de to direktører gennem årene har været med til at bevilge hinanden. Der tegner sig et mønster af en byttehandel, hvor den ene tjeneste tilsyneladende har været den anden værd. Det er sket på bekostning af bankernes indtjening,” skriver Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard i en meddelelse.

Hemmeligholdt anmeldelse

Politanmeldelsen skete allerede sidste år, i november 2010, men har været holdt hemmelig af hensyn til efterforskningen.

”Sagsforløbet har afdækket, at de to direktører personligt var involveret i at bevilge hinanden lån, også selv om der var tale om lånebeløb af en størrelse, der lå langt under deres normale bevillingsgrænser. Det bestyrker vores opfattelse af, at de handlede i strid med loven,” skriver Ulrik Nødgaard.

Tilsynet påpeger, at bankdirektører skal passe på med lån, hvor de har personlige interesse.

"En direktør i et pengeinstitut må ifølge reglerne ikke uden bestyrelsens godkendelse bevilge et lån, hvor han har en personlig interesse, der kan stride mod pengeinstituttets interesser. Pengeinstitutternes bestyrelser blev i den konkrete sag først sent i forløbet orienteret om bevillingerne af lånene.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også