Her er de to politianmeldte bankdirektører

To tidligere adm. direktører i Sparekassen Østjylland og Den Jyske Sparekasse gav angiveligt hinanden blancolån til favorable renter.
Foto: CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE
Foto: CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE
AF CHRISTIAN SEHESTED, MATHIAS BENCKE FREMMEN OG KASPER KRONENBERG

Finanstilsynets politianmeldelse af to bankdirektører, for angiveligt at give hinanden vennelån på kryds og tværs af deres egne ejendomsselskaber og banker i størrelsesordenen 30 mio. kr., har nu fået navne på.

Det drejer sig om to tidligere direktører fra henholdsvis Sparekassen Østjylland og Den Jyske Sparekasse, Henrik Westergaard og Robert Kristiansen.

Det oplyser flere kilder uafhængigt af hinanden til FinansWatch.

Ifølge Finanstilsynet gav Henrik Westergaard og Robert Kristiansen blancolån med favorable renter til hinanden, og til ejendomsselskaber ejet af de to. Westergaard blev fyret i en anden sag i 2009, mens Kristiansen gik på pension som 60-årig med udgangen af 2007.

Selskab i England

FinansWatch erfarer samtidig, at Henrik Westergaard og Robert Kristiansen havde et fælles kommanditselskab i England.

Låneordningen fungerede ifølge FinansWatch’ kilder på den måde, at Henrik Westergaard fra Sparekassen Østjylland lånte penge på meget favorable vilkår hos Den Jyske Sparekasse, mens Robert Kristiansen lånte penge hos den Hammel-baserede bank, hvor forretningspartneren Henrik Westergaard sad for bordenden.

Ved at låne hos hinanden slap de to bankdirektører for at låne-sagerne skulle optræde i årsrapporterne, hvor der skal oplyses om koncerninterne lån. Angiveligt foregik långivningen uden at bestyrelsen var inde over, selvom det var lån af en sådan størrelse, at det normalvis skulle behandles af bestyrelsen.

Sådan skulle det angiveligt være foregået hos Sparekassen Østjylland, mens det er uklart, om bestyrelsen i Den Jyske Sparekasse godkendte bankens lån til Henrik Westergaard fra Sparekassen Østjylland.

Tavshed fra bankerne

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Henrik Westergaard, Robert Kristiansen eller den nuværende ledelse i Østjyllands Sparekasse.

"Vi har den klare aftale, at alt vedrørende pressen, der er det vores direktør, der udtaler sig," siger bestyrelsesformand hos Sparekassen Østjylland, Pernille Dejgaard.

Men det her er jo et bestyrelsesanliggende, da det drejer sig om den tidligere direktør. Det kan den nuværende direktør vel ikke kommentere?

"Jeg har ingen kommentarer og må henvise til vores direktør," siger Pernille Dejgaard.

I Den Jyske Sparekasse vil bestyrelsesformand Sejer Mortensen hverken be- eller afkræfte sagen.

Da Finanstilsynet tidligere på offentliggjorde politianmeldelserne fik de dette skudsmål:

”Vi kom på sporet af sagen i 2010 i forbindelse med en almindelig inspektion, hvor vi faldt over et udlån med enormt favorable vilkår. På den baggrund gravede vi videre, og der begyndte at tegne sig et mønster, hvor direktøren i pengeinstitut A gav lån til direktøren i pengeinstitut B, der så gav den anden vej rundt. Lån på vilkår, der ikke afspejlede den fulde risici, men som nærmere var givet direkte på bankens bekostning. Samtidig er det en overtrædelse af lov om finansiel virksomhed at bestyrelserne ikke har været inde over de her lån," lød det fra tilsynets direktør Ulrik Nødgaard over for FinansWatch.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

 

Fyret Østjylland-direktør politianmeldt for vennelån

Bankdirektører politianmeldt for indbyrdes vennelån

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også