FinansWatch

Små banker: Amagerbanken forberedte os på Grækenland

Landets mindre pengeinstitutter har lært lektien efter Lehman Brothers og er i dag bedre rustet, hvis kapitalmarkederne fryser til efter en græsk statsbankerot.

Den direkte eksponering over for Grækenland er meget begrænset hos danske banker, vurderer direktør i Lokale Pengeinstitutter Jan Kondrup. Dermed skulle de direkte konsekvenser ved en statsbankerot være stærkt begrænset blandt landets mindre banker.

”Jeg ville blive særdeles overrasket, hvis nogen skulle være direkte eksponeret. Det er ikke særlig almindeligt at ligge inde med udenlandske statsobligationer, og jeg har heller ikke bemærket, at nogen har været inde på det i årsberetningerne,” siger Jan Kondrup.

Ubehagelige efterdønninger

Til gengæld kan følgevirkninger fra en bankerot være særdeles ubehagelige for alle finansielle virksomheder. Værst bliver ifølge Jan Kondrup den usikkerhed, der følger i kølvandet på et kollaps.

”Det vil nok betyde, at pengestrømmene vil flyde mindre frit over landegrænserne, og det vil selvfølgelig gøre det sværere for bankerne at finde funding,” siger Jan Kondrup.

Mange sammenligner scenariet med situationen lige efter Lehman Brothers’ kollaps i 2008. Men til forskel fra dengang vil et græsk statskollaps ikke komme som den helt store overraskelse.

Uafhængig af pengemarked

”Lehman kom som lyn fra en klar himmel, mens det her jo har været længe under opsejling. Der har været lister ude med, hvilke banker der er eksponeret, så det er ikke lige så usikkert som dengang,” siger Jan Kondrup.

Samtidig har bankerne taget ved lære af kollapset i 2008, og der er ikke længere banker, der udelukkende funder sig gennem det korte pengemarked, som kan forventes at blive hårdest ramt. I stedet har bankerne sørget for, at den nødvendige funding er mere langsigtet.

Mens bankerne altså ikke er afhængige af det korte pengemarked, så er adgangen til funding alligevel kraftig begrænset efter Amagerbankens krak. Men det kan også vendes til noget positivt.

Ingen konkurser i sigte

”Måske bliver omvæltningen slet ikke så stor, fordi vi allerede er ramt af Amagerbanken og bankpakke III. Det er allerede svært at skaffe funding, og jeg tror ikke, det bliver alvorligt meget sværere,” siger Jan Kondrup.

Kan adgangen til funding blive så begrænset, at vi vil se nye konkurser eller fusioner?

”Nej, det tror jeg ikke. Det er ikke almindeligt at dø på grund af likviditetsmangel. Danmark er jo ikke et land med stor risikoprofil. Og hvis verden går af lave, og markederne ikke fungerer, så vil myndighederne se på, hvad der skal gøres for at rette op på det,” siger han.

Anders Dam: Grækenland kan blive Lehman gange 15

Banker: Har lagt afstand til Grækenland

Grækenland gør stresstest ligegyldige

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs