FinansWatch

Anders Dam: Grækenland kan blive Lehman gange 15

En eventuel statsbankerot er i sig selv overskueligt for Jyske Bank, men eftervirkningerne kan blive rigtig ubehagelige på kapitalmarkederne, siger ordførende direktør Anders Dam. (Opdateret)

Foto: BROHUS ANDERS

Hvis Grækenland vender bugen i vejret og går statsbankerot, vil det betyde et beskedent tab for Jyske Bank. Ordførende direktør Anders Dam siger til Finanswatch, at banken ligger inde med græske statsobligationer for cirka en halv milliard kroner. Det er altovervejende kortfristede obligationer, der løber under et år.

Banken nedbragte sin andel sidste år med cirka 30 mio. euro, og Anders Dam er i dag tilfreds med mængden af græske obligationer.

”Set ud fra afkast og risiko, så vil vi indtil videre gerne beholde vores position. Vi kan godt se ud af øjenkrogen, at der er problemer, men det er der så mange kunder, der har,” siger Anders Dam til FinansWatch.

Tabet kan blive 150 mio.

Han vurderer, at tabet efter et muligt bankerot vil være i omegnen af 150 mio. og dermed ikke større end et almindeligt erhvervsengagement.

”Hvis Grækenland knækker, vil det ikke ryste os. Men der kommer selvfølgelig nogle følgevirkninger, der vil være træls – alle bliver usikre, og kapitalmarkederne fryser til. Det bliver Lehman Brothers gange 15,” siger Anders Dam.

Ifølge direktøren kan det altså blive væsentlig hårdere, end da alle banker stort set med ét stoppede med at låne hinanden penge efter investeringsbanken Lehmann Brothers gik konkurs i 2008.

Anders Dam trækker en parallel til danske Amagerbanken, der ikke i sig selv hev andre banker med ned, men hvor følgevirkningerne alligevel kan gå hen og blive en udfordring.

Oppe på statsniveau

Udenlandske banker har væsentlig større eksponering i Grækenland, end danske. Tyske og Franske banker vurderes tilsammen til at have 50-60 mia. euro i muligt tab, hvis Grækenland må nedskrive statsgælden.

Men ifølge Anders Dam er det interessante dog mere, hvad konsekvenserne bliver for de andre trængte eurolande, end om nogle europæiske banker må gå konkurs som følgevirkning.

”Vi er helt oppe på statsplan, og der er ikke mange, der har fantasi til at forestille sig, hvilke konsekvenser et kollaps kan have. Det bliver ligesom efter Lehman, hvor mistilliden breder sig – hvem kan nu ikke betale?” siger Anders Dam.

Som enhver anden kunde

Efter lange forhandlinger i nat blev eurozonens finansministre enige om at udskyde den endelige beslutning om en hjælpepakke til Grækenland. Efter mødet sagde blandt andre den tyske finansminister Wolfgang Schaeuble ifølge Reuters, at han gerne ser det private bankmarked deltage i hjælpepakken. Han understregede dog, at det skulle ske på frivillig basis.

Umiddelbart er det dog ikke i planerne for Jyske Bank.

”Vi har ingen planer om at hæve vores position. Den overvejelse tager vi ved genfinansieringen. Hvis der opstår problemer, så er vi selvfølgelig konstruktive og kigger på det, lige som ved enhver anden kunde,” siger Anders Dam.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs