Ebh Bank holdt hånden under investorer

Den krakkede bank ville tilsyneladende tage tabet, hvis pantebrevsinvesteringer slog fejl.
Af JENS EHLERS

Ebh Bank med hovedsæde i Fjerritslev kastede i 2008 håndklædet i ringen, og resterne er i dag overtaget af det statslige EBH Bank. Staten har rejst en erstatningssag mod bankens tidligere ledelse, og i den forbindelse afdækkes nu nye detaljer om bankens risikovillighed.

Ifølge nordjyske.dk var banken parat til at gå ualmindeligt langt og løbe en stor risiko for at få solgt pantebreve til udvalgte kunder.

Ebh Bank solgte således pantebreve med indbygget "kvalitetssikring". Den betød, at banken forpligtede sig til at købe pantebrevet tilbage, hvis skyldneren ikke var i stand til at betale sine ydelser. Dermed overtog banken hele den tabsrisiko, der normalt er forbundet med investeringer i pantebreve.

Ville dække tab på 145 mio.

Nordjyske.dk er kommet besiddelse af to aftaler om "kvalitetssikring" fra hhv. december 2007 og februar 2008. Aftalerne er indgået af bankens tidligere underdirektør Finn Jensen og dækker pantebreve med en samlet restgæld på 544 mio. kr og en tabsrisiko på 145 mio. kr. En risiko, som Ebh Bank altså var klar til at dække.

Ifølge Nordjyske var det særligt én stor pantebrevsinvestor, der havde den særdeles gunstige aftale med Ebh Bank. I de aftaler, avisen har læst, er investoren anonymiseret, men der er i begge tilfælde tale om en person fra Aarhus.

Finn Jensen vil ikke udtale sig i sagen, men hans advokat, Jens Saabo, siger til nordjyske.dk, at han ikke har fundet dokumentation for, at Finn Jensens pantebrevshandler har resulteret i tab.

Direktør beskyttede hustru mod milliontab

Pantebrevshandler spiller en central rolle i oprulningen af krakket i Ebh Bank. I januar kom det frem, at den tidligere direktør Finn Strier Poulsen, beskyttede sin hustru mod milliontab på en pantebrevshandel og i stedet lod banken og i sidste ende staten betale.

Susanne Møller Poulsen havde i 2007 købt et pantebrev i en ejendom i København. Da skyldneren gik i betalingsstandsning, risikerede hun at miste hele sin investering. Inden skyldneren to uger senere gik konkurs, havde Ebh Bank imidlertid købt pantebrevet tilbage til samme kurs, som det blev solgt.

Beskyttede hustru

Det statslige EBH Bank har konkluderet, at tilbagekøbet ikke tjente andre formål end at beskytte Finn Strier Poulsens hustru. Staten tabte 2,4 mio. pantebrevet, da den senere solgte pantebrevet til en langt lavere pris, end det gamle EBH Bank havde givet.

Millionerne indgår nu i erstatningssagen mod Finn Strier Poulsen.

Vild uenighed om pres på EBH Bank

Ebh-top ignorerede nødråb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også