Norske banker jagter Gaddafis værdier

Bankerne i Norge har påbegyndt arbejdet med at kortlægge eventuelle libyske værdier i Norge. Eventuelle overførsler vil blive stoppet med det samme. Det skriver den norske avis Aftenposten.
Foto: vl1
Foto: vl1

Da FNs sikkerhedsråd i forrige weekend vedtog at indefryse Gaddafis værdier, så var USA, Storbritannien og Østrig blandt de første lande til at følge beslutningen. Nu er de norske banker også gået i gang med en kortlægning af den nordafrikanske diktators værdier i Norge.

”Alle overførelser til Libyen vil blive stoppet og undersøgt nøje. Der er meget lidt handel med Libyen som går gennem os, og vi har stoppet transaktioner, i tråd med FN-resolutionen. Der har kun været tale om små beløb” siger Rune Kibsgaard Sjøhelle, kommunikationsdirektør i Nordea, til den norske avis Aftenposten.

Forholder os til det

Også DnB NOR har sat en kortlægning af Gaddafis værdier i gang. Banken vil dog ikke oplyse eksakte forhold omkring diktatoren.

”Vi kan ikke kommentere forhold knyttet til enkeltkunder, men vi forholder os til denne type vedtagelser i FN, siger informationschef Aud-Helen Rasmussen fra DnB NOR.

En kortlægning er også påbegyndt i den lidt mindre Fokus Bank, men her er det for tidligt at sige noget om hvad den strukturerede granskning fører med sig.

”Vi har startet arbejdet med at kortlægge eventuelle værdier, men har foreløbigt ikke en konklusion klar. Eftersom resolutionen endnu ikke er implementeret i Norge, så er vi af den opfattelse, at vi er tilstrækkeligt godt i gang med arbejdet,” siger kommunikationskonsulent Stian Arnesen fra Fokus Bank.

Fryse midler

Selvom resolutionen endnu ikke er implementeret i Norge, så varer det formentlig ikke længe før den bliver det. Planen er nemlig at gøre resolutionen til en del af loven for de norske banker og det vil formentlig ske allerede den 11. marts.

”Hvis vi skal kunne pålægge norske finansinstitutioner at fryse midler, må vi have et lovgrundlag. Det udarbejder vi nu,” siger Martin Sørby, afdelingsdirektør i Udenrigsministeriets retsafdeling, til Aftenposten.

JP Morgan har set sig varm på Twitter

Goldman's Facebook-manøvre voldsomt overtegnet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også