Wikileaks retter skytset mod storbanker

Manden bag Wikileaks angriber nu amerikanske storbanker, hvis adfærd ifølge Julian Assange vil få minderne frem om Enron-skandalen.
Foto: SALVATORE DI NOLFI
Foto: SALVATORE DI NOLFI

Efter nytår planlægger Wikileaks at offentliggøre titusindevis af hemmelige dokumenter, der viser, hvordan topcheferne hos amerikanske storbanker agerer, når krisen krasser.

Wikileaks grundlægger Julian Assange vurderer, at de dokumenter kan få alvorlige konsekvenser for en eller to amerikanske storbanker.

I et stort interview med det amerikanske magasin Forbes siger han, at en stor amerikansk bank efter nytår vil opleve, at dens opførsel og adfærd fuldstændig bliver blotlagt for offentligheden. Alle virksomhedens hemmeligheder vil fra det ene øjeblik til det andet være offentlige tilgængelige informationer.

Korruptionens økosystem

Julien Assange vil ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvad det er for en bank, der kommer i rampelyset.

"Du kan kalde det for korruptionens økosystem. Men det handler også om alle de offentlige myndigheder, der vender det blinde øje til og støtter en uetisk handlemåde: det overblik der ikke er skabt, de prioriteter som topchefer har foretaget, hvor de har forfulgt deres egne interesser," siger han.

I et langt interview er Julien Assange lidt kryptisk i forhold til at fortælle, præcis hvad det er for informationer om de store banker, som Wikileaks ligger inde med.

Men er det informationer fra private virksomheder, der kan få stor effekt, når det lækkes?

”Ja, men måske vil det ikke få så stor effekt..jeg mener, det kan måske vælte en bank eller to”.

Det lyder nu ellers som om, at det vil få en stor effekt?

”Men ikke så stor effekt, som de ting vi har lækket omkring krigen i Irak. Men det afhænger af, hvordan du måler disse ting. Hvis du kigger på antallet af dokumenter, som vi offentliggør, så er vi langt over, hvad vi gjorde året inden. Det her er enorme datamængder, vi taler om. Så det er faktisk meget effektivt for os. Hvis du kigger på mængden af pakker af data, så er det faldet, men det gennemsnitlige antal dokumenter i hver pakke så er det antal øget helt vildt,” siger Wikileaks-stifteren.

Julien Assange vil sige så meget, at de informationer, der vil blive lækket i starten af det nye år omhandler en bank, der eksisterer i dag. Han vurderer, at når disse informationer ser dagens lys, så vil banklovgivningen blive ændret og der vil blive foretaget undersøgelser fra myndighedernes side.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også