Finansrådet bekymret for cyberkrig

De danske bankers organisation udtrykker bekymring over den igangværende cyberkrig mellem Wikileaks-sympatisører og finansielle institutioner.
Foto: SALVATORE DI NOLFI
Foto: SALVATORE DI NOLFI

Finansielle virksomheder bør ikke standse overførsler til nogen uden et retsligt grundlag, understreger Finansrådet, der samtidig udtrykker bekymring for, at den igangværende krig i cyberspace spreder sig til Danmark. Derfor er man nu i ekstra alarmberedskab.

”Vi er bekymrede over truslen fra hackere, der kan lægge betalingssystemer ned, ligesom vi er bekymrede over, at pengeoverførsler bliver stoppet, hvis der ikke er en dom eller et lovgrundlag for det,” siger vicedirektør i Finansrådet, Klaus Willerslev-Olsen, til FinansWatch.

Hackerangreb

Meldingen kommer efter, at flere internationale finansielle institutioner er blevet angrebet af hackere, fordi de har sat en stopper for overførsler til organisationen bag den kontroversielle hjemmeside Wikileaks. En cyperkrig, der også risikerer at brede sig til Danmark.

”Lige nu er vi i Danmark ikke centrum i den her storm, men det er meget svært at vide, hvordan sådan noget breder sig,” siger Klaus Willerslev-Olsen.

Hvad gør man i branchen for at sikre sig mod hackerangreb?

”Vi har forskellige samarbejdsaftaler med firmaer, der overvåger den slags. Det vil jeg ikke komme nærmere ind på.”

Har I ekstra fokus på det i øjeblikket?

”Ja. Det er klart at overvågning er på ekstra alert i øjeblikket,” siger Klaus Willerslev-Olsen og understreger, at ingen finansielle institutioner bør stoppe for betalinger uden et retsligt grundlag.

Ikke dømt

”Jeg ved ikke, hvad årsagen er til at nogen har stoppet betalingerne, men det er vores opfattelse, at der skal være et lov- eller retsgrundlag for det. Eller bør det ikke ske,” siger han.

Han mener, at det er bekymrende, hvis virksomheder som MasterCard og PayPal har stoppet overførsler på grund af pres fra myndigheder.

”Vi er tilhængere af, at man skal foretage de overførsler, som man lovligt har adgang til at foretage. Jeg er ikke bekendt med, at Wikilleaks eller Assange er dømt for noget, og derfor er det selvfølgelig bekymrende, at man stopper betalingerne,” siger Klaus Willerslev-Olsen.

Eksperter advarer banker om hackere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også