Slankere lånebog koster indtjening i Faaborg

Bankens netto rente- og gebyrindtægter falder i underkanten af 10 pct. som følge af reducering af udlånsmassen. Også hård konkurerence på indlån koster banken.

Aggressiv vækst er sjældent gratis, heller ikke hos Sparekassen Faaborg, der for nogle år siden voksede sin lånebog i et hidsigt tempo under den tidligere direktør, bl.a. qua udlån til ejendoms-projekter og lån til projekter uden for Fyn.

De engagementer er direktør Claus Sejling ved at rydde op i og lånebogen er er skrumpet ind med knap 1 mia. kr., siden den var på sit højeste, da regnskabet for 2008 blev offentliggjort.

I dag er udlånet nede på 4,562 mia. kr., og det er en manøvre, af den nødvendige slags, som har kostet banken indtjening.

Barberet ned med en tredjedel

”Når du nedbalancerer dit udlån, og samtidig betaler en højere pris på indlånssiden, og det gør vi jo fordi konkurrencen er intensiveret, så koster det på din bundlinje. Vi har så forhøjet renten, ligesom kollegerne i branchen, på udlån, og så kigger vi løbende på, hvordan gebyrsiden skal skrues sammen, så vi kan tjene nogle penge,” siger Claus Sejling.

Bankens netto rente- og gebyrindtægter er nede med knap 100 mio. kr. i forhold til højdepunktet i 2007, da årsregnskabet viste netto rente- og gebyrindtægter på 304 mio. kr. Det tal er så blevet barberet ned med knap en tredjedel, viser dagens kvartalsmeddelelse, men her skal det med, at det er 9 måneds tal der sammenlignes med 12 måneders-tal fra 2007.

”Vi har nogle mål i forhold til vores profil rent strategisk, hvor vi gerne vil lave en omfordeling rent udlånsmæssigt. Vi vil godt have en stor del af vores udlån til debitorer på Fyn, der begynder vi at få en større procentdel, fordi det uden for Fyn forsvinder ligeså langsomt,” siger Claus Sejling til FinansWatch.

Selvom lånemassen er i gang med at ændre udseende, så er banken ikke der endnu, hvor den kan vokse indtjeningen, fordi den fortsat mangler 250 mio. kr. i neddrosling af lånebogen, før der er balance med indlånene, som  er det store overordnede strategiske mål.

Helle Thornings bord

Faaborg-direktøren peger på, at den store udfordring p.t. er privatkunderne, der sparer op og som ikke ønsker at låne penge.

”Vi vil godt have en anden fordeling af vores udlån, hvor vi godt vil låne mere ud til det private segment og mindre og mellemstore virksomheder. Men det er svært at gøre noget ved her fra mit skrivebord, det er mere Helle Thornings bord, vil jeg mene. Der er brug for noget tryghed og optimisme i samfundet, som ikke ændrer sig lige med det samme,” siger Sejling.

Til gengæld noterer han med tilfredshed, at bankens erhvervscenter i Odense vokser på udlån.

Hvordan ser jeres lånebog ud nu? Har I fået ryddet op i den til bunds, eller kan der kommer grimme nedskrivninger hvis det nuværende konjunkturniveau fastholdes i længere tid end ventet?

”Vi følger tilsynets principper omkring nedskrivnger, ud fra det de lagde for dagen, da de besøgte os i vinters. Vi har ikke efter vores bedste overvisning gemt noget på den front, tværtimod har vi været meget forsigtige,” siger Claus Sejling til FinansWatch.

 

Bankdirektører: Afvisning af dårlige lån er ikke en kreditklemme

Fynske bankdirektører strides om konsolideringsbehov

Faaborg-chef: Fynske fusioner for sent om ti år

Flere fynske banker under pres  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også