Panderynker hos Anders Dam

Stagnerende indtægter og stigende omkostninger giver panderynker hos Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, der i dag sendte et regnskab på gaden, der skuffede analytikerne.
Foto: BROHUS ANDERS
Foto: BROHUS ANDERS

Jyske Banks regnskab, der skuffede i forhold til analytikernes forventninger, giver bekymrende rynker i panden på ordførende direktør Anders Dam.

For selv om der har været flere positive elementer i løbet af andet kvartal i år - blandt andet peger direktøren på, at banken har taget markedsandele - er der noget, der ikke er, som det skal være.

”Det er panderynkegivende, at vi, når vi skræller alt væk, har en stagnerende indtægt og stigende omkostninger. Det er ikke holdbart på den lange bane,” siger Anders Dam til FinansWatch.

Stort geværgreb

Banken landede før første kvartal et resultat før skat på 118 mio. kr. For halvåret var resultatet 318 mio. kr. Posten driftsudgifter og driftsafskrivninger står for halvåret for en udgift på 2,2 mia. kr. En stigning i forhold til året før, hvor udgifterne hertil udgjorde 2,1. Samtidig er bruttoindtjeningen faldet til tre mia. kr. i første halvår af 2011 fra 3,2 mia. sammenlignet med året før.

Men man er i gang, forsikrer Anders Dam.

”Vi har taget et stort geværgreb i forhold til beslutningen om at konvertere til Bankdata, men den besparelse får vi jo ikke før en gang ind i 2013. Her og nu kommer det til at koste penge og ressourcer. Det er dog er næppe nok, hvis ikke vi kan få toplinjen til at vokse. Derfor tænker vi os godt om, og derfor har vi nogle dybe panderynker i disse dage,” siger Anders Dam, der peger på, at situationen i øjeblikket forværres af tumulten på de finansielle markeder.

Uforudsigelig fremtid

”Det har været en hård tid, og det er meget, meget svært at spå om fremtiden, men lige nu ser det sådan lidt småtræls ud,” siger direktøren.

Han kalder situationens udvikling brandærgerlig og opfordrer de danskere, der kan, til at forbruge noget mere.

”Det er befolkningen selv, der skal trække sig op, men det er en svær mekaniske, fordi det er psykologi. Men det er begrænset, hvad man mere kan gøre mere via det offentlige. Det er befolkningen selv, der skal redde sig selv ud af suppedasen,” siger han.

Den vanskelige situation afspejler sig også i bankens nedskrivninger, der er stigende sammenlignet med forrige kvartal. Ifølge Anders Dam har man dog godt styr på kreditterne.

Ingen forventninger. Overhovedet

”Det er ikke noget med ”at få styr på” nedskrivningerne. Jeg synes, vi har godt styr på vores kreditter, men kunderne bliver svagere, når der ingen vækst er i samfundet. Og så har vi den trælse situation omkring landbruget og ejendomssektoren, hvor der er nogle, der hænger lidt. Det er de klassiske sektorer, der er ramt, og det, håber jeg så ikke, også rammer de eksportorienterede virksomheder,” siger han.

Den økonomiske situation betyder også, at banken fortsat holder sig fra at komme med en guidance for hele året.

”Jeg vil sige det lige ud: Vi havde sådan en instinktiv fornemmelse af, at det her kunne blive et mærkeligt år. Det kunne gå i flere retninger, og derfor afstod vi, og vi kommer ikke med noget resten af året. Det er simpelthen for tumult-agtigt,” lyder det fra direktøren.

Førtidsindfrielse belaster Jyskes halvår med 52 mio. kr.

Dam: Stor kundetilgang viser positiv udvikling

Regnskab: Jyske Bank lander lavere resultat end ventet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også