FinansWatch

Eik Bank tabte milliarder på Færøerne

Tabene i den færøske Eik Banki skal tælles i milliarder. Dermed kan banken kollaps ikke alene tilskrives bankens enorme tab i det danske datterselskab Eik Bank.

Foto: Ritzau Scanpix/Lars Krabbe.

Eik Banki havde meget store tab på Færøerne. Derfor var der næppe andre muligheder end at lade banken blive overtaget af Finansiel Stabilitet. Det fastslår Jørn Astrup Hansen, der er ansat som adm. direktør i Eik Banki af Finansiel Stabilitet, over for Børsen.

I tredje kvartal af 2010 havde banken et underskud på 2,3 mia. kr. Heraf kunne 0,9 mia. kr. henføres til tab i den danske del af banken, skriver Børsen.

”Hvis Eik Banki var blevet frigjort for forpligtelser i Danmark, skulle banken alligevel have haft en kapitaltilførsel på næppe under 1,2 mia. kr. for at opfylde kapitalkravene i bankloven. Det forekommer ikke sandsynligt, at en kapital i denne størrelsesorden kunne have været bragt til veje inden for den frist, der kunne påregnes,” siger Jørn Astrup Hansen og afviser dermed spekulationer om, at færøske interesser blev tilsidesat, da den danske stat lod Finansiel Stabilitet overtage banken.

Finansdrama om Eik Banki

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs