Eik Banki købt af forsikringsselskab

Den færøske forsikringskoncern TF Holding køber 70 pct. af den kollapsede Eik Banki. Finansiel Stabilitet vil dog stadig sidde på 30 pct. af aktierne.
Foto: KRABBE LARS
Foto: KRABBE LARS
AF CHRISTIAN SEHESTED OG KARTIN HANSEN

TF Holding, der står bag forsikringsselskabet Tryggingarfelagið Føroyar, oplyser på et pressemøde, at de har købt en del af den kollapsede Eik Banki. Finansiel Stabilitet vil dog stadig sidde på 30 pct. af aktierne.

Prisen for de 70 pct. bliver 450 mio. kr. De sidste 30 pct. planlægger TF Holding at købe fra Finansiel Stabilitet over en længere periode. Beløbet som den danske stat får i kassen for salget af banken kan stige, hvis selskabet klarer sig bedsre end forventet.

Finansiel Stabilitets adm. direktør Henrik Bjerre-Nielsen har, som FinansWatch tidligere kunne fortælle, sammen med vicedirektør Niels Olsen og bankens ledelse brugt hele dagen i går på de nordatlantiske øer, hvor aftalen er forhandlet på plads.

Afventede bestyrelsesmøde

I en pressemeddelese bekræfter Finansiel Stabilitet salget. Heri lyder det:

"Finansiel Stabilitet overtog den 30. september 2010 bankaktiviteterne fra Eik Banki P/F og har efterfølgende gennemført en åben og transparent salgsproces for det nuværende Eik Banki Føroya eksklusiv visse ikkefærøske aktiviteter," lyder det i meddelelsen.

"I forlængelse heraf er Finansiel Stabilitet og TF Holding i dag blevet enige om, at TF Holding erhverver 70% af aktierne i Eik Banki Føroya. TF Holding betaler 450 mio. kr. kontant for aktierne. Herudover betales en købesumsregulering i tilfælde af, at bankens drift udvikler sig bedre end forudsat. Den øvrige aktiekapital omdannes til en særskilt aktieklasse, der får præferencestatus med hensyn til udbytte og andre udlodninger. Eksklusiv købesumsreguleringen udgør værdiansættelsen af banken 900 mio. kr," skriver statens oprydningsselskab for krakkede banker endvidere.

Kritiserer kreditpolitik

Derefter forsætter meddelelsen med en hård kritik af Eik Bankis hidtige virke.

"TF Holding og Finansiel Stabilitet er enige om, at Eik Banki Føroya fortsat skal bidrage til kreditformidlingen på Færøerne, men på grundlag af en mere forsigtig kredit- og finansieringspolitik og større omkostningsbevidsthed end den, der var gældende i det tidligere Eik Banki. Finansieringsfonden af 1992 har fra Finansiel Stabilitet modtaget tilbud om at erhverve for 200 mio. kr. præferenceaktier med tilhørende rettigheder og pligter på grundlag af samme værdiansættelse. Finansiel Stabilitet og TF Holding forventer at kunne underskrive de endelige aftaler inden den 31. januar 2011," fortsætter meddelelsen.

De bidske ord om kreditpolitikken dækker formentligt over en vis konsternation over det rod, Finansiel Stabilitets udsendte direktør, Jørn Astrup Hansen, fandt da skraldespandselskabet satte sig på magten i banken.

Astrup Hansen har siden november flere gange kritiseret bankens kreditpolitik. Specielt bankens danske ejendomsudlån var slemme, men over for Børsen har Jørn Astrup Hansen fortalt, at der også i den færøske del var nogle "skæverter."

Tilbuddet til Finansieringsfonden af 1992 dækker over et åbent tilbud til fonden - oprettet ved krakket i tidliger 1990'ere med den færøske stat som aktiv spiller - om at købe sig ind i Eik Banki.

Da banken blev sat til salg i november fremhævede Finansiel Stabilitet, at man allerede havde fået flere tilbud fra mulige købere. Siden har observatører og medier dog vurderet, at en løsning med den færørske stat og TF Holding P/F som køber var mest sandsynlig.

I december skrev Jyllands-Posten at TF Holding havde budt mellem 400 og 500 mio. kr. på banken. Da var den danske del af banken, Eik Bank, allerede afhændet til Spar Lolland for 365 mio. kr.

Lynafvikling var forberedt

Tirsdag blev situationens alvor understreget. Finansiel Stabiliet, der for indeværende er eneaktionær, ændrede nemlig ved en ekstraordinær generalforsamling bankens vedtægter, så man nu er klar til at øjeblikkeligt at træde ind under statens nye afviklingsprogram til banker.

Programmet - der trådte i kraft i forbindelse med Bankpakke III d. 1. oktober - er beregnet på at kunne afvikle en bank fuldstændig over en enkelt weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også