Tager Kolding skridtet fra formand til ordførende i Danske?

Rygtestrømmen er tyk omkring det forestående direktørskifte i Danske Bank. Mange kandidater er nævnt, men måske annoncerer Danske Bank allerede onsdag morgen, at man rykker bestyrelsesformand Eivind Kolding ned i direktørstolen.
Foto: LARS KRABBE
Foto: LARS KRABBE

Han startede med at afvise.

"Jeg er ikke kandidat og det er Ole Andersen (Næstformand Red.) heller ikke".

Sådan sagde Danske Banks bestyrelsesformand  Eivind Kolding for en uge siden, da han i forbindelse med bankens 3. kvartals-regnskab skulle kommentere på, at banken formelt har sat gang i en proces med at lede efter en afløser for Peter Straarup, der havde meddelt formanden – helt tilbage i foråret – at han ønskede at gå på pension.

Kolding fortalte vidt og bredt til medierne, at bankens bestyrelse havde allieret sig med headhunterne fra Russell Reynolds, som skulle hjælpe med at afsøge markedet for kandidater til posten som ordførende direktør i landets største bank.

Første fingerpeg onsdag morgen

Men det er ikke første gang i verdenshistorien, at en topfigur i erhvervslivet afviser den slags, hvorefter man sidenhen kan konstatere, at sådan kom det til at gå alligevel. Et første fingerpeg om troværdigheden af det udsagn kommer onsdag morgen, når A.P. Møller – Mærsk sender 3. kvartals-regnskabet på gaden, som samtidig kan være et passende tidspunkt at melde ud på, at chefen for shipping-aktiviteterne rykker til et nyt job som ordførende i Danske Bank.

Spekulationerne er mange, men fakta er p.t. blot, at Eivind Kolding har lovet bankens investorer, at han har en ny CEO på plads i Holmens Kanal til nytår. Det løfte har fra starten været bemærkelsesværdigt al den stund, at banken og headhunterne skal op i Usain Bolt-tempo, hvis det på blot to måneder skal lykkedes af afsøge markedet for egnede kandidater med en skandinavisk baggrund, som kan overtage jobbet som ordførende direktør i landets største bank.

Formand åben for kulturskifte i Danske Bank 

I fuld gang

Det har ført til spekulationer om, at banken på tidspunktet for offentliggørelsen af Straarups exit allerede var i fuld gang med søgeprocessen. Eller at bankens bestyrelse allerede havde besluttet sig for en kandidat, men at man for en god ordens skyld var nødsaget til at sætte en formel proces i gang, så det ikke så ud som om, at banken blot var tyet til en nem løsning og havde plukket en tilgængelig og velkendt kandidat fra netværket.

Samtidig vakte det undren, at banken ville risikere at stille sig selv i den svære situation, at de fandt den rigtige kandidat, hvorefter de måtte vente på, at vedkommende skulle slippe ud af sin konkurrenceklausul, som på de niveauer kan betyde, at man ”sendes på græs” i 12 måneder eller mere. Med andre ord risikerede Eivind Kolding, Ole Andersen og Majken Schultz, der udgør bankens nomineringsudvalg, at banken skulle igennem hele 2012 med et meget problematisk ledelsesvakuum, fordi de måtte vente på, at deres foretrukne kandidat skulle slippe ud af sin konkurrenceklausul – hvis de altså vel og mærke fandt en kandidat fra en anden finansinstitution.

Straarups afløser måske fra helt anden industri 

Kredithåndværket

Noget andet der kan tale for Kolding som en oplagt topkandidat er, at formanden udtalte, at bankens nye CEO ikke nødvendigvis behøver at have en baggrund i den finansielle sektor, blot vedkommende har en vis viden om og forståelse for bankvæsen og indsigt i en banks betydning og rolle for samfundet. Med de søgekriterier in-mente opfylder Eivind Kolding selv adgangskravene, selvom han aldrig har lært kredithåndværket fra ”barnsben” af, som forgængerne i stolen Knud Sørensen og Peter Straarup, der begge voksede til posten som ordførende ud fra bankelev-pladsen i Fredericia.

Som medlem af Danske Banks bestyrelse siden den 27. marts 2001 har chefen for containerforretningen i A.P. Møller – Mærsk en efterhånden stor viden om Danske Bank, en viden der kun er blevet udbygget yderligere siden han i forbindelse med generalforsamlingen i år overtog formandsstolen fra Alf Duch-Pedersen. Og inden da var den jurist-uddannede Kolding næstformand.

Kompliceret virksomhed

Eivind Kolding startede hos Mærsk i 1989 i virksomhedens direktionssekretariat, hvorefter han efter flere udstationeringer blev chef for gruppens finanser i 1998. I 2006 blev han skibsreder og medansvarlig for containerforretningen Maersk Line, gruppens største forretningsområde målt på omsætning. Så Kolding har i den grad evnerne til tal, ligesom han også ved hvad det kræver at være chef for en kompliceret virksomhed, der skal igennem en større transformation. Formodentlig på samme måde som Danske Bank også vil gennemgå en række markante forandringer i løbet af de kommende år i jagten på fordums markedslederskab og storhed.

Samtidig tæller det til den nuværende Mærsk-chefs fordel, at han qua sit CV har den pondus og tyngde, som det forventes af en ordførende direktør i Danske Bank. Med ham i spidsen af banken vil ingen komme og sige, at banken har fundet en ”letvægter”.

Dæmper rejsetrang

En anden, måske mindre detalje, som kan være værd at bemærke er, at i skrivende stund er det samtidig blot godt et døgn siden, at Danske Bank meldte ud, at banken har udnævnt Tonny Thierry Andersen, chefen for bankens danske aktiviteter, til at skulle repræsentere banken i bankernes magtfulde interesseorganisation, Finansrådet. Bankens kommunikationsansvarlige meldte ud, at der ikke var noget usædvanligt i den udnævnelse, men at man ønskede at have en mand klar i Finansrådet, når nu det var meldt ud, at Peter Straarup står over for sin pensionering.

Udnævnelsen af Tonny Thierry Andersen som bankens næstformandskandidat til Finansrådet ved generalforsamlingen den 5. december kunne også have noget at gøre med, at banken ønsker at give den – i hvert falde i pressen udnævnte kronprins - Tonny Thierry Andersen, en fortsat stor og stærk magtbase at operere ud fra, selvom han må æde den pille, at han i opløbet om posten som ordførende direktør taber til bestyrelsesformanden. Med en prestigemæssig og indflydelsesrig post i Finansrådet forsøger Danske Bank-bestyrelsen måske at lægge en dæmper på Tonny Thierry Andersens rejsetrang, fordi det vil være katastrofalt, hvis banken i løbet af kort tid skulle miste både kreditdirektøren Per Skovhus, adm. direktør Peter Straarup og chefen for de danske aktiviteter i skikkelse af Tonny Thierry Andersen.

 

Straarup-exit: Klausuler bombe under jagt på ny topchef

Russell Reynolds skal finde Straarups arvtager

Kolding: Straarup har altid sat banken før sig selv

Straarups afløser måske fra helt anden industri

Derfor tav formand om Straarups exit-beslutning

Formand åben for kulturskifte i Danske Bank

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også