Straarup: Min exitplan ligger klar

Peter Straarup siger til Berlingske Business, at der ligger en klar plan for, hvornår han skal stoppe i banken. Den ordførende direktør mener selv, at der er flere oplagte kandidater til at forfølge ham internt i banken. (Opdateret 07.01)
Foto: KRABBE LARS
Foto: KRABBE LARS

Med tre kommentarer - næsten af den forudsigelige slags - rydder Peter Straarup forsiden på Berlingske Business, efter der i flere uger har været massive presseskriverier om, at både bestyrelsen og eksterne aktionærer i banken allerede er igang med at finde en ny general til at forestå den daglige ledelse i Danske Bank på Holmens Kanal.

Dybest set siger Peter Straarup blot det, som alle godt har vidst, nemlig at bestyrelsen har en klar plan for, hvordan den vil håndtere ledelsesskiftet i banken, som kommer ganske naturligt, fordi Peter Straarup har rundet de 60 år.

"Det er rigtigt, jeg har nået den alder, hvor vi normalt pensionerer direktører i Danske Bank. Jeg har været medlem af direktionen i 25 år og adm. direktør i 14 år. Selvfølgelig har man i lang tid, både i banken og hjemme hos mig selv, været opmærksom på, at jeg bliver 60 år. Der er en procedure for håndteringen af successionen. Den indeholder også en dato for, hvornår den skal meldes ud. Den procedure om succession er besluttet for lang tid siden, så derfor ser jeg ikke noget dramatik i det. Jeg er måske lidt forbløffet over omfanget af interessen for skiftet, men fair nok, det er spillets regler," siger bankens topchef siden 1998.

Beslutningskraft

Tusindkroners-spørgsmålet er nu, ikke mindst for bankens medarbejdere og aktionærer, hvornår banken effektuerer ledelsesskiftet. Med dagens udmelding er Straarup med til at understrege, at et skifte er nært forestående og dermed forsvinder per automatik en del af den naturlige aura og beslutningskraft en topchef udstråler og rummer, fordi medarbejderne godt ved, at ham nede for bordenden snart er fortid i banken. Der er en risiko for, at banken taber momentum, hvis ikke man hurtigt får gennemført et ledelsesskifte.

Som Peter Schütze sagde det, da han annoncerede sin afgang fra Nordea for nogle måneder siden, så er det sådan, at i det øjeblik, man annoncerer sin afgang, så drejer samtlige medarbejderes hoveder et andet sted hen i en desperat søgning efter, hvem den nye leder er. Dengang blev det samtidig meldt ud, at Michael Rasmussen overtog tøjlerne i Danmark.

Et andet markant ledelsesskifte i Danmark, da Nils Smedegaard Andersen overtog efter Jess Søderberg hos A.P. Møller - Mærsk, var også nogle måneder undervejs, hvor skiftet blev medlt ud før sommerferien, men hvor Carlsbergchefen først tiltrådte den 1. oktober 2007 tre måneder efter. Det kan være et tegn på, at man ikke er bange for en mellemlang overdragelsesperiode, da A.P. Møller - Mærsk også er storaktionær i Danske Bank og har direktøren Eivind Kolding for bordenden.

Skal han sige

I spørgsmålet om, hvem der skal afløse Straarup siger han selv, og det skal han sige, at der er et internt kandidatfelt. En af hans vigtigste opgaver som topchef er nemlig at sikre, at der er folk til at tage over efter ham, når han stopper.

"Min vurdering er, at banken har mange dygtige direktører, og at der absolut er kandidater i bankens nuværende ledelse til jobbet, men det er bestyrelsen, der skal afgøre det," siger Straarup til Berlingske Busines.

Bestyrelsesformand Eivind Kolding har ikke ønsket at kommentere artiklen i Berlingske.

Esplanadens afkastkrav bør ikke skræmme Danske

Her er kandidaterne til at afløse Straarup

Svær direktørjagt for Danske Bank

Danske Bank-aktionærer søger ekstern Straarup-afløser

Avis: Danske Bank-kronprinser bytter plads Esplanadens afkastkrav bør ikke skræmme Danske

Emissioner æder Danske Banks udbytter

Avis: Iskoldt mellem ATP og Danske

Nordea-chef favorit til Straarups job

Kolding afviser direktørjagt

Investeringsbank: Straarups exit bliver fremragende

Straarup og ATP i bitter strid

Straarups storhed og fald

Hård hund skal udvælge Straarups afløser

Banktop jagter afløser for Straarup

Formand: Straarup er stadig i topform

Helt usædvanligt magtspil i Danske Bank

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også