Helt usædvanligt magtspil i Danske Bank

Normalt kan en bestyrelse godt bede en storaktionær nikke til en kandidat til en toppost. Men at mindretalsaktionærer kigger efter en ny topchef er helt usædvanligt, siger professor Steen Thomsen fra CBS.
Foto: LARSEN STINE
Foto: LARSEN STINE

Er Lars Rohde og ATP erhvervslivets svar på Det Radikale Venstre? Midterpartiet, der har tradition for at være ”kongemager” på Christiansborg, hvor den radikale folketingsgruppe har haft et afgørende ord at skulle have sagt, når landet skal have udpeget en ny statsminister.

Tilsyneladende er ATP og Lars Rohde ude i en tilsvarende manøvre, hvor den stenrige pengetank forsøger at gøre sin indflydelse gældende i Danske Bank, hvor aktieposten udgør beskedne to pct. Men ifølge Jyllands-Posten er ATP omdrejningspunktet i et spil i kulisserne, hvor flere pensionskasser forsøger at finde en anden kandidat, som de så vil bringe i spil via Esplanaden, som har den ejermæssige pondus til, at bestyrelsen vil tage henvendelsen alvorligt.

Men at en gruppe af mindretalsaktionærer - bag om bestyrelsens ryg - foretager indledende samtaler med kandidater til et topjob er ganske usædvanligt, siger landets førende ekspert i Corporate Governance, professor Steen Thomsen fra CBS.

Utryghed ved kandidater

”Det er helt usædvanligt. Det normale er, at aktionærerne henvender sig til bestyrelsesformanden, hvis de har noget på hjerte. Hvis det er rigtigt, må det afspejle, at der i ejerkredsen er en utryghed ved de kandidater, der hidtil har været bragt i spil,” siger Steen Thomsen til FinansWatch.

Han siger, at det er almindelig praksis, at bestyrelser lader de toneangivende aktionærer nikke ja til den kandidat, som man har fundet frem til et topjob.

”Der er en nok en tendens til, at de store aktionærer bliver mere aktive, bl.a. med inspiration fra de svenske valgudvalg, når man udpeger kandidater. Men i Danmark er det normalt bestyrelsen, der finder kandidaterne og beslutter sig. Ikke den anden vej rundt, som det tilsyneladende er tilfældet her,” siger Steen Thomsen.

Kører i kulissen

Han har svært ved at kommentere meget specifikt på det spil, der kører i kulissen af Danske Bank, fordi artiklerne er baseret på anonyme kilder og ikke håndfaste kommentarer fra de involverede parter.

”Det kan virke som om, at der pågår et spil i kulissen, men det kan være svært at gennemskue, om der er noget om snakken. Man kan dog konstatere, at det altid vil være problematisk, hvis der mangler opbakning i ejerkredsen til en kandidat,” siger Steen Thomsen til FinansWatch.

Her er kandidaterne til at afløse Straarup

Danske Bank-aktionærer søger ekstern Straarup-afløser

Svær direktørjagt for Danske Bank

Avis: Danske Bank-kronprinser bytter plads

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også