FinansWatch

Danske Bank holder vejret i Irland

Danske Bank har trukket sig ud af massemarkedet i Irland og satser på kasseløse filialer til de bedst lønnede, mens den irske stat og IMF varmer om til et stramt budget med indflydelse på fremtidens vækst og indtjening i de irske banker.

Men den irske stat kæmper for at holde sammen på økonomien, arbejder Danske Bank på at reducere tabene i National Irish Bank, som man købte i 2004 og som sammen med nordirske Northern Bank indtil videre har kostet 13.6 mia. kr. i nedskrivninger.

Filialnettet er reduceret kraftigt og Danske Bank har nu trukket den irske bank ud af massemarkedet for at fokuserer på kunder med en højere indkomst end gennemsnittet.

Ændringerne har blandt andet medført, at alle kasser i de eksisterende filialer er nedlagt, og en aftale med de irske posthuse sikrer nu den daglige betjening af kunderne.

Dyrt eventyr

Trods ændringerne er Irland stadig en dyr fornøjelse for Danske Bank. I årets første ni måneder, nedskrev banken 3,8 mia. kr. på dårlige udlån og de store nedskrivninger ventes at fortsætte i det kommende år. Og så har National Irish Bank faktisk taget markedsandele.

”Vi har ingen ambition om at tage markedsandele i Irland, og når vi gør det, er det fordi de andre har en betydelig kontraktion, så man kan stå stille og tage markedsandele,” siger Peter Straarup.

Alle øjne i Europa er i øjeblikket rettet mod Irlands forhandlinger med EU og IMF om den hjælpepakke, der skal sikre mod et totalt sammenbrud i den irske økonomi med konsekvenser for resten af Europa. En hjælpepakke til 85 milliarder euro vil medføre et stramt irsk budget de kommende år og dermed lav vækst, arbejdsløshed og yderligere problemer med at overholde aftalerne med banken for mange irere.

”Irland vil også have udfordringer til os næste år, men det er ikke mit indtryk, at den seneste udvikling vil få nye konsekvenser for Danske Banks forretning. Det får en indflydelse på væksten, at de kommer med et stramt program, men det havde de gjort alligevel,” siger Peter Straarup og peger på, at der også er ting i Irland, der peger den rigtige vej.

Integreret datter

Den irske stat har iværksat en hjælpepakke til de irske banker. Den omfatter skraldespandsselskabet Nama, der har købt dårlige lån af de irske banker. Et program, som National Irish Bank som datterselskab af en udenlandsk bank står udenfor og heller ikke har arbejdet aktivt for at komme med i. En beslutning, som Peter Straarup på trods af den seneste udvikling i Irland, stadig mener, var rigtig.

”Jeg mener ikke, at det havde været nogen fordel, at være med. Man skal være opmærksom på, at Irland var forpligtet til, at de transaktioner skulle foregå til markedspris. Så jeg mener stadig, at det var den rigtige strategi,” siger Peter Straarup.

Mens andre vælger andre modeller, har Danske Bank i høj grad satset på integration af sine datterselskaber - ikke mindst i forhold til Danske Banks tværgående IT-platform. Og Peter Straarup erkender, at det øger barrieren for at trække sig ud af et marked som det irske.

Straarup lukker krigskassen til 2014

Teknologien skal sikre Danske Banks vækst

Frasalg ikke i overvejelserne

”Det gør, at vi opererer med en mere effektiv virksomhed med bedre produkter, og det er forudsætningen for at lave en konkurrencedygtig integration rent omkostningsmæssigt. Det er klart, at man ikke lige sælger Dansk Banks infrastruktur fra, men det er heller ikke planen, at vi skal sælge vores franchise fra, siger Peter Straarup.

Men du skylder vel aktionærerne at vurdere, om man skal holde dårlige kort på hånden eller skille sig af med dem?

”Det er ikke inde i overvejelserne. Det er en bank med mange kunder, som man ikke bare lukker. Jeg mener heller ikke, at det vil være fornuftigt at sælge den. Vores vurdering er, at der komme en dag, hvor den irske forretning begynder at give penge igen,” siger han.

Hvornår kommer den dag?

”Det kan jeg ikke svare på,” siger Peter Straarup.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs