FinansWatch

Danske Bank: Kærkommen udmelding fra Løkke

Danske Banks cheføkonom Steen Bocian mener, at Lars Løkkes reformvarsel giver rigtig god mening. Og timingen er også god – og nødvendig.

Steen Bocian, cheføkonom hos Danske Bank, hilser Lars Løkkes store avis-annoncer velkommen.

I annoncerne præsenterer Lars Løkke Rasmussen en række nationaløkonomiske fakta for danskerne, som han mener er nødvendige at forholde sig til, hvis vi fortsat ønsker et højt velfærdsniveau i Danmark. Og hos Danske Bank er man glade for at se, at statsministeren tager hul på diskussionen omkring sammenhængen mellem velfærdsydelserne i Danmark og så det private erhvervsliv, der skal finansiere velfærden.

”Vi oplever, at statsministeren i annoncerne giver udtryk for en klar holdning omkring behovet for økonomiske reformer, og det mener vi giver rigtig god mening. Vi står med et akut underskud på de offentlige finanser kombineret med at den demografiske udvikling vil gøre de underskud endnu større i de kommende år. Så det giver faktisk ualmindelig god mening at tage fat på reformdiskussionerne netop nu,” siger Danske Banks cheføkonom Steen Bocian til FinansWatch.

Politisk tabu

Han peger på, at det rent politisk måske endda er en nemmere vej at gå, at gennemføre eksempelvis en reform af efterlønnen, end det er at skære drastisk ned i den offentlige sektor.

”Det har i mange år været politisk tabu at lave økonomiske reformer – specielt efterlønnen har været fredet næsten hele vejen rundt på Christiansborg,” siger Steen Bocian.

”Men måske det rent faktisk er en nemmere vej at gå for politikerne med en reform af efterlønnen, fordi presset på den offentlige sektor er i en opadgående retning. Og det som sektoren kan levere, det vil mange rigtig gerne have, men det går bare slet ikke op i forhold til mængden af arbejdskraft og finansieringen. Så der er ikke så meget at gøre, hvis man vil undgå at skære drastisk ned, og her er vejen frem at lave reformer der udvider arbejdsstyrken måske kombineret med at skære i udgifterne til dagpengene,” siger Steen Bocian.

Er det så overraskende, at Lars Løkke nu sandsynligvis én gang for alle lægger reform-forskrækkelsen på hylden?

”Det skal du tale med nogen om, der ved noget om politik. Men man kan vel godt sige, at der er ved at opstå en kriseerkendelse i befolkningen, så jorden er gødet for at diskutere også de ubehagelig reformer sammenlignet med, hvordan paratheden var for to år siden. Dengang havde det sådan set givet givet bedre mening at forsøge at øge arbejdsudbuddet, fordi der manglede hænder, men det var måske politisk svært at forklare folk, hvorfor der ikke er råd til efterlønnen, når det hele boomede. Der har krisen så givet nogle muligheder for at forklare befolkningen behovet for reformer, når det hele ser anderledes ud,” siger Steen Bocian til FinansWatch.

Anders Dam: Fantastisk nytårsgave fra Løkke

Bernstein: Danmark står over for store økonomiske udfordringer

Mere fra FinansWatch

P+ ruller krisevåben ud for yderligere 70.000 medlemmer

Modvind på de finansielle markeder får P+ til at indføre kursværn for yderligere en lang række kundegrupper, så knap 80 pct. af medlemsskaren i oktober er omfattet af krisevåbenet. Direktør forklarer det bl.a. med den måde, som P+ fordeler midlerne mellem kollektive reserver og medlemmernes egne depoter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs