Kom med på sporet af svindlerne

Efter næsten 20 år i Politiet fik Mette nok af død og elendighed. I dag er det ikke mord, men forsikringssvindel, hun efterforsker.

Et tyveri, som i virkeligheden ikke har fundet sted, eller en arm, der alligevel ikke er lam. Det er sager som disse, at Mette, der er efterforsker i forsikringsselskabet Alm. Brand, skal finde frem til. Mette udgør sammen med sit team, forsikringsselskabernes mere og mere anvendte våben mod forsikringssvindel: Efterforskerne.

Mette har en ganske særlig næse for det mistænkelige. I knap tyve år efterforskede hun drab og røverier i Politiet, men for fem år siden fik hun nok.

”Jeg havde fået død og elendighed nok. Jeg ville gerne ud til almindelige mennesker,” siger Mette, der siden har været efterforsker i Alm. Brand.

Som efterforsker i et forsikringsselskab kan hun bruge sin erfaring fra Politiet.

”Jeg bruger min intuition, og jeg ved, hvad man rent faktisk kan undersøge. Derudover kan jeg snakke med folk og spørge ind på en måde, så jeg med større sandsynlighed får sandheden frem”, siger hun.

Svær balancegang

Mette, der primært arbejder med personskadesager, er bevidst om, at hun skal finde en særlig balance i sit arbejde. Hun skal træde varsomt og være objektiv, for Alm. Brand vil gerne beholde de ærlige kunder. Det er svindlerne, de skal finde. Langt det meste af Mettes arbejde foregår ”lige ud af posen”, når hun modtager en sag fra en skadebehandler eller taksator, som synes, der er noget uldent ved en anmeldelse - måske er mærkerne fra et anmeldt indbrud mistænksomme små, eller måske hænger beskrivelsen af en ulykke ikke sammen.

”Vi ringer til kunden og stiller nogle spørgsmål. Eller også kommer vi ud og besøger kunden. Det kan jo være, at der er en hel naturlig forklaring på, at anmeldelsen ser mærkelig ud,” siger hun.

Kunderne reagerer forskelligt. Nogle hidser sig op, andre reagerer modsat, men Mette har aldrig oplevet fysisk vold. En enkelt gang har hun dog ”fået en skulder” på gaden af en mistænkt kunde, der genkendte hende.

Det er også en af grundene til, at Mette ikke står frem med hverken billede eller efternavn i denne artikel. Mette er heller ikke hendes rigtige navn. For selvom det meste af Mettes arbejde foregår fremme i lyset, skal hun have mulighed for at være anonym, når hun kontakter kunderne.

Ikke altid som på film

”Det er ikke altid folk ved, de er under mistanke. Folk, der har til hensigt at svindle, skal ikke vide, hvem vi er”, siger hun. Derfor kan hun heller ikke fortælle helt konkret, hvordan hun arbejder med efterforskningen, men at det sjældent er, som vi ser det på film, kan hun godt afsløre.

Mettes arbejde kan betyde millioner af sparede penge for Alm. Brand, for i forbindelse med de sager, som Mette arbejder med, kan der være store summer på spil. Særligt en episode husker Mette særligt tydeligt.

”Vi havde en sag, hvor kunden over for læger og os angav, at han var lam i den ene arm som følge af et trafikuheld, og at han derfor ikke kunne bruge armen. Han stod til en erstatning på knap tre mio. kr., men da vi var ude at kigge på ham, konstaterede vi, at han kunne bruge armen 100 procent,” fortæller Mette.

Når efterforskerne ”er ude at kigge” på en person, er der tale om overvågning. Sager som disse er dog specielle. Alm. Brand foretager mellem fem og otte personovervågninger om året, og selskabet overvåger kun, når det er den absolut sidste udvej for efterforskningen.

Mettes rigtige navn er redaktionen bekendt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også