Avis: ATP er Danmarks Warren Buffett

Pengetanken ATP spiller som investor en afgørende rolle på det danske aktiemarked. Senest illustreret ved buddet på Danisco.

Hvad gør ATP?

Detv syntes at være det store spørgsmål i disse dage, hvor aktionærerne i Danisco skal beslutte, om de vil sige ja tak til at få en ny amerikanske ejer, eller om den hæderkronede danske virksomhed skal forblive som en selvstændig enhed. Her venter alle på, hvad ATP siger. Vil ATT acceptere buddet fra DuPont, så vurderes det som sandsynligt, at mange mindre aktionærer følger med. Og sådan var det også i 2005, da fem kapitalfonde smed et bud på TDC. Her afventede alle også, hvad ATP´s holdning var - og her endte det med, at ATP afviste buddet og fortsatte som aktionær, hvilket rent faktisk var ved at få hele handlen til at falde på jorden.

Lige nu er det buddet på Danisco, der får alle investorøjne til at rette sig mod ATP, der sidder på en afgørende aktiepost i ingrediensproducenten, men også i en lang række andre danske erhvervsikoner som TDC, Bang & Olufsen, GN Store Nord, NKT og FLSmidth ejer pensionskassen en betydelig andel. Det viser en gennemgang af pensionsgigantens investeringsportefølje, som Berlingske Business har foretaget.

»Når de melder ud, er der mange investorer, der følger dem, også selvom de ikke er den største aktionær. Det er fordi de ret skrappe til det, de gør. Derfor har de lidt en rolle som Warren Buffet i USA. Men lad os sige, at ATP kvajede sig et par år i træk. Så havde de nok ikke samme indflydelse,« siger Jan Bartholdy, der er lektor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og forsker i kapitalfonde og i adfærd på aktiemarkeder.

Berlingske Business har været i kontakt med flere kilder i det danske investerings- og corporate financemiljø, som samstemmende fremhæver ATP som en ekstremt betydningsfuld investor. Det er den første investor, der får et opkald, når der skal rejses kapital, fordi netop ATP’s nik til at bakke op giver kapitaludvidelsen betydeligt medvind. Det samme gælder, hvis ATP vender tommelfingeren nedad til en investering eller en børsintroduktion.

ATPs ledelse er ikke meget for at blive kaldt en magtfaktor.

"Men vi er ikke blinde for, at der er andre, der iagttager, hvad vi foretager os. Vi er opmærksomme på effekten, og vi er ydmyge overfor den, men vi forsøger også at beskytte vores egne handlinger. Vi annoncerer ikke, hvor og hvornår vi køber eller sælger, fordi det kunne påvirke andre til at følge os," siger Lars Rohde til avisen.

ATP udnævner Gravens afløser

Finansrådet: ATP statsbank er urimelig konkurrencefordel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også