FinansWatch

Industrien kalder på reformer efter ny vismandsrapport

I kølvandet på den nye vismandsrapport fra De Økonomiske Råd ser brancheorganisationen Dansk Industri (DI) nu behov for reformer for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, hvilket er en problemstilling, man allerede nu kender i fintech-sektoren.

Foto: Mik Eskestad/ERH

En ny vismandsrapport fra De Økonomiske Råd slår fast, at vi kigger ind i en periode med øget vækst og beskæftigelse.

Det rimer ifølge brancheorganisationen Dansk Industri (DI) på mangel på arbejdskraft, og derfor vækker det undren, at vismændene er ikke lægger op til større reformer af finans- og arbejdsmarkedspolitikken.

Sådan lyder det fra DI i en pressemeddelelse.

"Jeg forstår simpelthen ikke, at DØR er ikke går mere til vaflerne i forhold til at stramme finanspolitikken og anbefale nye reformer," siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Ifølge DI understreger rapporten, at Danmark kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år, hvis ikke politikerne sætter gang i reformer. Allerede nu melder de danske fintech-virksomheder om, at de har svært ved at tiltrække de rigtige kompetencer.

Fintech-chef i kritik af egne anbefalinger: "Det er et ringe resultat men det er et resultat" 

Bakker op om analyse

Emil Fannikke Kiær understreger dog, at DI på mange områder er enig med vismændene. Også i forhold til den ekspansive finanspolitik, der har været ført under coronakrisen.

"Her er det vigtigt, at vi får rullet de helt nødvendige finanspolitiske lempelser fra coronakrisen tilbage – og særligt, at stigningen i antal offentligt ansatte ikke bider sig fast. Ellers bliver manglen på medarbejdere i de private virksomheder blot endnu større," siger Emil Fannikke Kiær.

Ifølge DI bekræfter rapporten også, at arbejdsmarkedsreformer virker. Blandt har tilbagetrækningsaftalen ført til øget beskæftigelse, skriver DI.

"Alternativet til efterløn har heldigvis i langt de fleste tilfælde vist sig at være fortsat beskæftigelse. Og derfor skal vi fortsætte af det spor, som også Reformkommissionen fremhævede i sidste uge. Allerede nu mangler virksomhederne kvalificerede medarbejdere til at sikre væksten, og derfor skal vi i gang med reformerne," siger Emil Fannikke Kiær.

Angriber dagpengeforslag

Dansk Industri tager dog afstand fra vismændenes anbefaling til en reform af dagpengeområdet, som sigter på at gøre systemet mere konjunkturafhængigt.

"Det er helt skævt. Det vil være en meget drastisk ændring, som vil give ny uro om dagpengesystemet. Det er der ikke brug for. Tværtimod. Og derfor bør både vismænd og andre holde fingrene fra dagpengene," siger Emil Fannikke Kiær.

Økonomisk Råd: Ikke behov for indgreb på boligmarkedet 

Nationalbanken tager til genmæle: Boligindgreb er "rettidig omhu"

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs