FinansWatch

"Jeg kommer til at få fjender"

Carsten Holdum ser sit skifte til PFA som en mulighed for at være en forandringsagent i selskabet. Men han ved godt, at ændringerne ikke kommer uden konflikter.

Han vil ændre på kulturen i finanssektoren indefra i stedet for at stå udenfor og råbe op. Og han forventer, at der kommer nogle kampe - men regner med støtte fra ledelsen i PFA, efter topchef Henrik Heideby personligt rekrutterede ham.

Sådan ser cheføkonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum, der fra august skifter til PFA, sin situtation i forsikringsselskabet, hvor der bliver oprettet en stilling som privatøkonom udtænkt specielt til forbrugervagthunden.

PFA kaprer forbrugernes vagthund

”Det bliver muligheden for at prøve kræfter med virkeligheden. Jeg får mulighed for at gøre noget direkte ved de ting, jeg gennem snart fire år har talt om i Forbrugerrådet. Fokus er det samme: Det handler om at behandle kunderne anstændigt og ordentlig," siger Carsten Holdum og understreger, at han tror på PFA's vilje til at give ham chancen for at slå igennem:

”Jeg føler, jeg tager min samlede erfaring med videre, og jeg har da selvfølgelig overvejet, om jeg kommer til et sted, hvor mine ideer kan gøre en forskel eller om det bare er et sted, hvor man ender med at sige ’godt forsøgt – men det bliver ikke til noget'. Og der, tror jeg, at PFA rent faktisk mener, hvad de siger alvorligt, når ordentlighed og enkelthed er to ud af fire nøgleord i den nye strategi.”

Men han ved godt, at ændringerne formentlig ikke kommer uden alvorlige gnidninger.

"Der er ikke nogen, der kan lide forandringer"

”Jeg bliver en slags forandringsagent for dem på godt og ondt. Jeg lægger selvfølgelig vægt på, at jeg har direktionens støtte og referer da også til direktionen. Og det er jo sådan med forandring, at alle gerne vil have, at det bliver til det bedre. Men der er ikke nogen, der kan lide konkrete forandringer.”

Så du regner med at skabe nogle bølger i PFA?

"Ja, det kan ikke undgås. Der vil altid værre både venner og fjender, når man forsøger at ændre noget i en organisation. Det gælder alle steder. Men jeg håber da, at min indflydelse vil betyde, at folk vil kunne se, at det nytter noget, og at det gør en forskel for kunderne."

Hvad kommer du til at savne fra Forbrugerrådet?

"Jeg kommer til at savne de utroligt engagerede kollegaer. Jeg tror ikke, der findes en arbejdsplads – ej heller den kommende – hvor der er så mange engagerede mennesker samlet på et sted. Forbrugerrådet bobler virkelig af unge mennesker, der er ekstremt optaget af opgaven. Og så accepterer jeg jo at foretage en indsnævring af mit arbejdsområde i forhold til Forbrugerrådet, hvor jeg tidligere spændte over hele den finansielle sektor, og hvor jeg nu fokuserer på opsparing.”

Perfekt timing

I sin tid som cheføkonom har Carsten Holdum blandt andet stået for en længere debat med PFA's topchef, Henrik Heideby, om præcis, hvordan PFA beregnede sine omkostninger.

Du har selv tidligere været efter PFA i et par tilfælde?

”Ja, og jeg var også selv meget overrasket, da Heideby kontaktede mig. Vi havde jo nogen drøftelser om, hvordan man opgør omkostning på et tidspunkt. Men det er også en af grundene til, at jeg tror, de mener det seriøst.”

Carsten Holdum fortæller, at han i går i forbindelse med præsentationen af den nye strategi blev præsenteret for alle selskabets 1.100 medarbejdere.

”Det var total perfekt timing at blive præsenteret i forbindelse med, at medarbejderne fik at vide, at der fremover skal være fokus på de nye nøgleord. Og man kan jo udtænke den fineste strategi – men det nytter intet, hvis medarbejder ikke er klar til at være med. Men jeg tror, at der var en generelt god stemning,” siger han og uddyber:

”Det blev flere gange klart italesat over for medarbejderne, at der skal være fokus på lave omkostninger, og den slags er jo sød musik i mine ører. Og jeg tror også, at det blev taget vel imod. Jeg tror, at hele finanssektoren – ikke kun PFA – har fokus på at få noget mere ordentlighed tilbage i forretningen, så man kan se sig selv i øjnene om morgenen.”

Det var ikke lønnen

Var den højere løn en del af det, der har trukket dig over i PFA?

”Lønnen var først noget, vi diskuterede, da vi havde aftalen på plads. Det var udfordringen, der trak.”

Carsten Holdum slår fast, at selv om han fortsætter to måneder i Forbrugerrådet, så er det selvfølgelig slut med at have at gøre med PFA i rådet.

Til gengæld har han udtænkt den perfekte afslutning på hans år i Forbrugerrådet.

”Jeg har stadig nogle måneder tilbage i Forbrugerrådet, og der håber jeg, at der kommer et valg. Det er selvfølgelig ude af mine hænder, men det vil være en perfekt afslutning på min tid i rådet at få sådan en mulighed for at italesætte forbrugerbeskyttelse - især på det finansielle område - over for politikerne i forbindelse med et valg."

PFA kaprer forbrugernes vagthund

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs