FinansWatch

Nyt år truer: Michael Camphausen

FinansWatch har spurgt en række profiler i branchen om året, der gik, og året, der kommer. Læs her hvad advokat i Nordia og forsker i bankjura, Michael Camphausen, forventer.

Hvad har været den vigtigste begivenhed for dig rent fagligt i det år, vi går ud af?

Det har uden tvivl været efterdønningerne af den finansielle krise og det enorme fokus, der som følge af krisen er kommet på reguleringen af de finansielle virksomheder og især bankerne. Aldrig før har der været den samme bevågenhed og interesse for bankjura, hvilket jeg som bankretsforsker jo nyder godt af nu. Før krisen skulle jeg altid forklare relevansen og eksistensberettigelsen af mit ph.d.-projekt om reguleringen af og tilsynet med bankernes aktiviteter. Det behøver jeg ikke længere. Tilsvarende gør sig gældende i forhold til mit advokatarbejde. Reguleringen af de finansielle virksomheder og bankernes retsforhold er virkelig nu blevet et egentligt advokatspeciale, som har gjort, at jeg - og i det hele taget vores afdeling i advokatfirmaet for Bank & Finans - har mere at se til end nogensinde før.

Hvad var det mest overraskende?

Det mest uventede set gennem mine bankforskerøjne har formentligt været Finansiel Stabilitets udvikling fra statens administrative afviklingsselskab til en meget aktiv og dominerende spiller i den finansielle sektor. Vi har før været vant til kun at tale om Finanstilsynet og Nationalbanken, når det kom til de offentlige aktører; men nu taler vi lige så meget, hvis ikke mere, om Finansiel Stabilitet og dets magtfulde rolle. Det var der ikke mange, som havde forventet, ej heller blandt dem, som var med til at skabe Finansiel Stabilitet og udforme de reguleringsmæssige rammer for Finansiel Stabilitets virke.

Hvad kommer på dagsordenen i det kommende år?

Finansiel regulering er for alvor kommet på dagsordenen for at blive der de mange næste år fremover. Vi har set, hvorledes midlertidige bankpakker nu afløses af vedvarende lovpakker, og det vil blive intensiveret fremover. Vi har allerede fået en masse ny national banklovgivning på plads, som for alvor skal tages i brug i det kommende år. Og vi vil også se endnu flere tiltag fra EU i lyset af den finansielle krise. Kommissionen har flere drejebøger, som skal føres ud i livet. Det bliver et reguleringsmæssigt hektisk år med alt lige fra implementering af helt nye tilsynsregler til implementeringen af Basel III. Forhåbentligt kommer vi ikke til at opleve flere bankkrak herhjemme.

Hvad er du mest spændt på i året der kommer?

Ud over at være meget spændt på den nye reguleringsmæssige dagsorden som netop nævnt, så er jeg faktisk også spændt på at se, hvad det kommende folketingsvalg og en eventuel ny regering vil betyde for den finansielle sektor. Vil oppositionen, hvis den kommer til regeringsmagten, virkelig stå ved deres gentagne udtalelser om bl.a. at splitte de store banker op, afskaffe de finansielle supermarkeder, forbyde SDO-lån, indføre statsbanker, beskatte bankerne hårdere mv., eller vil man - når alt kommer til alt - besinde sig. Jeg håber på det sidste, således at der ikke går for megen ideologi i den vigtige diskussion om den finansielle sektors fremtid. Derudover er jeg naturligvis spændt på, om 2011 bliver året, hvor vi for alvor ligger krisen bag os.

Har du sat dig nogle mål som advokat/forsker for det kommende år?

Det helt store faglige mål for 2011 er at få færdiggjort min ph.d.-afhandling om reguleringen af bankernes virksomhedsområde. Straks efter nytår går jeg således "i hi" de næste 6-7 måneder for at få afhandlingen skrevet færdig. Herefter er det tilbage til advokatbranchen som udgangspunkt. Hvordan og hvorledes er ikke afgjort nærmere endnu. Men jeg håber på og regner med, at jeg fortsat vil være tilknyttet forskningsverdenen på en eller anden måde samtidig med advokathvervet, især nu med al den fokus der i lyset af den finansielle krise er kommet på mit særlige forskningsområde, dvs. bankretten.

Har du sat dig nogle personlige mål for det kommende år?

Mit personlige mål for 2011 er at være mere tilstede for min lille familie derhjemme, når først den afsluttende travle tid med afhandlingen er veloverstået. Med både advokatarbejde, forskning, afhandling, artikler og blogs mv. de seneste par år skylder jeg ikke blot familien al min taknemmelighed men også at vende tilbage til "normale tider" igen.

Hvordan skal du fejre jul/nytår?

I år fejrer vi både jul og nytår hjemme, så det ikke bliver al for hektisk for vores lille nyfødte datter på blot et par måneder.

Læs også:

Nyt år truer: Helge Pedersen

Nyt år truer: Jonas Torp

Nyt år truer: Helge Pedersen

Nyt år truer: Kasper Elbjørn

Nyt år truer: Brian Rothemejer

Nyt år truer: Simon Nielsen

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs