FinansWatch

Klumme: Finanssektoren har medansvar for at sikre kompetent rådgivning i de mindre byer

Det kan gå ud over kunderne i de mindre byer, at den finansielle sektor centraliserer kræfterne, og det kan godt lade sig gøre at ansætte lokalt. Sådan lyder det i denne klumme fra Louise Foldager, afdelingsdirektør for HR & Jura i Købstædernes Forsikring.

Foto: PR/ Købstædernes Forsikring

Når den finansielle sektor samler kræfterne i de største byer, trækker vi arbejdspladser og uddannelsesmuligheder ud af de mindre. Finanswatch satte i foråret fokus på netop den tendens.

I sidste ende kan det gå ud over kunderne i de små byer, som risikerer at gå glip af den rette rådgivning om forsikring, bank og pension.

Det er en problematik, som også Marianne Dissing, tidligere adm. direktør i Finanssektorens Arbejdergiverforening, har sat fokus på. Hun peger på, at uddannelsespolitik skal understøtte bedre muligheder for rekruttering i de små filialer. Det kan jeg kun være enig i. Uddannelse er kimen til at skabe en attraktiv branche, som kan vejlede danskerne i vigtige, økonomiske beslutninger.

Ikke kun politikernes ansvar

Men jeg mener ikke, at det kun er politikernes ansvar. Det er i høj grad også et medansvar, som hviler på finansbranchens skuldre, så vi kan sikre vores kunder god rådgivning i deres lokalmiljø. Som jeg ser det, kan en del af løsningen findes ved, at vi i finanssektoren sammen hjælper til forankring lokalt. Uddannelsen af nye finanskandidater er elevbaseret og kan foregå, hvor der er afdelinger og kunder. Vi er ikke afhængige af at kunne placere elevpladserne i de store studiebyer.

Finanssektoren har en afgørende og vigtig samfundsrolle, når det kommer til økonomisk rådgivning af borgere og virksomheder, viser en rapport fra Finans Danmark fra 2020. Derfor skal vi være til stede netop der, hvor kunderne befinder sig. Men i de senere år er der sket en udvikling, hvor finansbranchens største selskaber centraliserer sig i de større byer. Hovedkontorerne bliver oftest bygget i de største byer og bevæger sig længere væk fra kundernes nærmiljøer. Det mener jeg kan være en af grundene til, at filialerne i de mindre byer kan have problemer med at tiltrække kvalificerede kandidater.

Succes med lokal rekruttering kræver fælles mål

I den seneste ansættelsesrunde af forsikringsrådgivere til vores nye samarbejde, Jyske Forsikring, har vi oplevet stor opbakning på tværs af hele landet. Og til vores overraskelse har vi oplevet, at det kan lykkes at rekruttere lokalt med stor succes. Mange kandidater bliver tiltrukket af nye muligheder, som det strategiske samarbejde mellem Jyske Bank og Købstædernes Forsikring åbner for. Men rekrutteringen har også krævet en stor indsats, hvor vi har justeret undervejs for at komme i mål. Særligt har vi prioriteret en grundig briefing, så kandidaterne forstår vores målsætninger og vision for samarbejdet

Min mening med at fremhæve det eksempel er, at det godt kan lade sig gøre at rekruttere kvalificerede kandidater i de mindre byer, hvis blot projektet er interessant og tydeligt formuleret for kandidaterne. For os har det været en strategisk beslutning at prioritere de lokale afdelinger fordelt i hele Danmark. Og erfaringen viser, at der godt kan være potentiale i at rekruttere lokalt, så længe kandidaterne køber ind på værdierne og vores fælles rejse.

Ved at finde balancen mellem centralisering i de større byer og filialer i de mindre byer, kan finansbranchen være med til at styrke et lokalt arbejdsmarked. Vi kan være med til at sikre uddannelsesmuligheder fordelt i hele landet og skabe attraktive arbejdspladser. Og vigtigst af alt, kan vi sikre vores kunder kvalificeret rådgivning i deres nærmiljø. Og netop dét mener jeg, at vi i finanssektoren sammen kan være med til at løse.

Klumme: Bankerne bør tage følelserne med på arbejde

Klumme: Det bliver sværere at holde på hele forsikringskunden 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs