FinansWatch

EU vil kategorisere gas og atomkraft som grønt

Et flertal i EU-Parlamentet har afvist at stoppe omstridt forslag, der vil gøre gas og atomkraft bæredygtigt. (Opdateret.)

Foto: Peter Klint

Et flertal i EU-Parlamentet har onsdag afvist at stoppe et omstridt forslag fra EU-Kommissionen.

Forslaget vil kategorisere gas og atomkraft som bæredygtige investeringer i en overgangsperiode. Det er ifølge EU-Kommissionen nødvendigt for at give landene tid til at tage vedvarende energi i brug.

Kritikere mener dog, at forslaget vil åbne for langsigtede investeringer i atomkraft og gas. Det vil ifølge kritikerne vil gå imod EU’s grønne ambitioner.

Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet, Niels Fuglsang kalder afstemningen ”et stort nederlag for klimaet”.

”Dagens afstemning betyder, at mange af de penge, EU har øremærket til grønne investeringer i medlemsstaternes genopretningsplaner risikerer at lande i langsigtede investeringer af atomkraft og fossil gas. Det vil i værste fald binde os til naturgas i mange år efter 2030.”

”Det synes jeg er helt på månen, og det giver dystre fremtidsudsigter for klimakampen,” siger Niels Fuglsang.

Klarhed for pensionsselskaberne

Niels Fuglsang peger på, at loven eksempelvis betyder, at pensionskasser kan sælge atomkraft og gas som ”grønne investeringer” til deres kunder.

”Det er ren greenwashing,” siger Niels Fuglsang.

En lignende melding kommer fra Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen.

”Desværre har et flertal i EU-Parlamentet valgt at lytte mere til kortsigtede og snævre interesser fra store energiselskaber end til videnskaben og hensynet til klimaindsatsen. Det er virkelig tragisk,” siger Nikolaj Villumsen.

I en kommentar til beslutningen forholder Tom Vile Jensen, underdirektør fra brancheforeningen Forsikring & Pension, sig ikke direkte til, om det er en god eller dårlig beslutning, han fokuserer i stedet på, at der nu er skabt en klarhed, som pensionsselskaberne kan handle ud fra.

”Vi står over for en af de største udfordringer i vores generation. Derfor er det vigtigt, at vores medlemmer med danskernes pensionsopsparing på omkring 4000 mia kr. i stigende grad kan investere i den grønne omstilling,” udtaler han i en mail til FinansWatch og fortsætter:

”Taksonomien er et vigtigt værktøj i den grønne omstilling og med dagens beslutning får vi nu klarhed over, hvad rammerne er, så pensionsselskaberne kan koncentrere sig fuldt ud om arbejdet med den grønne omstilling.”

Fløjkrig i parlamentet

Modstanden mod EU-Kommissions forslag er især kommet fra den røde og grønne del af EU-Parlamentet, mens især højrefløjen i EU-Parlamentet har støttet forslaget.

Medlem af Europa-Parlamentet Linea Søgaard-Lidell (V) siger dog også nej til EU-Kommissionens forslag.

”Jeg er simpelthen så skuffet over afstemningen i dag og over, at vi ikke lykkes med at stoppe Kommissionens håbløse beslutning,” siger hun.

EU-Kommissionen begrunder dog forslaget med, at det er nødvendigt for at hjælpe flere EU-lande igennem overgangen til grøn energi.

EU-kommissæren for finansielle tjenesteydelser, Mairead McGuinness, erkendte dog forud for afstemningen, at forslaget ikke er ideelt:

”Jeg har aldrig kaldt gas for ”grøn energi”. Det er et fossilt brændstof. Og det kan jeg sige på flere sprog, hvis der er behov for det,” sagde hun tirsdag forud for afstemningen.

Hun understregede dog samtidig, at forslaget er nødvendigt og ”pragmatisk” i den nuværende situation med mangel på energi.

”Nogle medlemslande, der bevæger sig væk fra beskidte, fossile brændstoffer, har brug for gas i overgangsfasen. Atomkraft er også del af vores energimix i overgangsfasen,” siger Mairead McGuinness.

Gjensidige kan stadig investere i olie og gas: ”Er nødt til at reducere over tid”

Pensiondanmark-boss: Pensionskasser har ikke mandat til at politisere investeringer på bekostning af afkast

PFA risikerer skrap regulering af milliardstort klimaprodukt

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs