FinansWatch

Pensiondanmark-boss: Pensionskasser har ikke mandat til at politisere investeringer på bekostning af afkast

Pensionskasser bør ikke fravælge investeringer ud fra politiske holdninger på bekostning af afkastet, mener Pensiondanmarks Torben Möger Pedersen. I P+ er adm. direktør Søren Kolbye uenig – blot beslutningen har demokratisk afsæt fra medlemmerne. Det kom frem i en debat på Folkemødet.

Under debatten "Skubber Ukraine-krigen til vores syn på ansvarlige investeringer" i F&P's telt på Folkemødet diskuterede paneldeltagerne blandt andet pensionskassernes rolle i politiske beslutninger.

Debatterne på Folkemødet er i fuld sving, og lørdag debatterede flere pensionsbosser sammen med Ansvarlig Fremtid, Mellemfolkeligt Samvirke og en finansredaktør, hvorvidt pensionskasser kan tillade sig at fravælge virksomheder af politiske årsager.

Pensiondanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen mener ikke, at pensionskasserne kan tillade sig at fravælge investeringer i blandt andet virksomheder, der producerer våben på bekostning af afkastet.

”Vi er meget tilbageholdende med at sortliste virksomheder som følge af det produkt, de producerer. Vi kan være kritisk overfor virksomheder over den adfærd de har – hvis de ikke lever op til regler for beskyttelse af arbejdsrettigheder eller har en forkert holdning til miljø og klima. Men om de producerer rugbrød eller ammunition er ikke et screeningskriterium for os,” siger Torben Möger Pedersen.

Pensionskassernes opgave

Generelt kommer afkastet først, mener Ulrik Bie fra Berlingske. Han synes, at pensionskasserne sætter mulighederne for gode afkast over styr i forsøget på at følge politiske dagsordener.

”Vi skal have en generel diskussion om, hvad pensionskassernes opgave er her, for når du lægger et filter ned over mulige investeringsrum, reducerer du muligheden for at få et godt afkast,” siger Ulrik Bie.

Torben Möger Pedersen er enig med Ulrik Bie på den front.

”Man skal passe på som investor, når man investerer andre menneskers penge, som vi gør, at man ikke lægger alle mulige begrænsninger ned på porteføljen, for det er klart, at det koster på afkastet, at du begrænser din muligheder at diversificere porteføljen,”

I pensionsselskabet P+ har Søren Kolbye en anden holdning til det at politisere investeringer. Her har man fx valgt at frasælge nogle aktier i virksomheder, der har engageret sig i konflikten i Yemen. Det har man gjort ud fra et demokratisk udgangspunkt, hvor medlemmerne i det medlemsejede selskab har haft medindflydelse. Og det kan koste på afkastet, fortæller Søren Kolbye i debatten.

”Vi har lavet beregninger, der viser, at hvis du siger dobbelt op på afkastet på de aktier, vi har frasolgt, så koster det 0,1 pct. på afkastet over en femårig periode. Man skal passe på med at sige, at det er alt for voldsomt (hvor meget det går ud over afkastet, red.) Det betyder ikke, at det ikke har nogen betydning, men man skal ikke overvurdere det.”

Det mener Torben Möger Pedersen dog ikke er den rette vej at gå.

”Som pensionskasse, som forvalter andres opsparing især i det danske system, hvor det ikke er den enkelte, der har valgt pensionskasse - det har andre gjort gennem virksomhed eller organisation - der har man selvfølgelig ikke på nogen måde mandat til at politisere i tilrettelæggelse af investeringer.”

”At sige med åbne øjne, at man gerne vil give afkald på 0,1 pct. i afkast om året, synes jeg er fuldstændigt uansvarligt og uacceptabelt,” siger Torben Möger Pedersen.

Et møde, der fører til aftaler, inspiration og resultater: Derfor er finanssektoren på Folkemødet

Tilsynsdirektør taler dunder mod ”potentielt livsfarlig” klausul i afdragsfrie lån

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs