Fanø Sparekasse: Vi skal holde fast i de unge

Fanø Sparekasse har en markedsandel på omkring 70 pct. på Fanø, og forsøger at skabe vækst ved at holde fast i de unge udflyttere.

Der er 3.264 indbyggere på Fanø, og heraf er ca. 70 pct. kunder i Fanø Sparekasse.

Det vurderer sparekassens direktør, Freddy Christensen.

Fanø Sparekasse er en af Danmarks mest velkonsoliderede banker, og ville fortsat have et nydeligt indlånsoverskud, selv hvis udlånet fra den ene dag til den anden blev fordoblet.

Men som det er tilfældet for hovedparten af de danske banker, så går udlånet for tiden den modsatte vej. I juni sidste år var udlånet på 173 mio. kr. Det var faldet til 159,1 mio. kr. ved udgangen af 2013, og ved udgangen af juni i år var udlånet faldet yderligere til 150,6 mio. kr.

Samtidig er garantierne, ikke mindst tinglysnings- og konverteringsgarantier, dog steget, fra 39,2 mio. kr. i juni sidste år, til 52,3 mio. kr. i juni i år. Og Fanø Sparekasses netto rente- og gebyrindtægter steg i første halvår med 9,4 pct. til 10,5 mio. kr.

"Det er klart, at når udlånet falder, så kommer vores indtjening under pres. Men vi har en pæn stigning i vores netto rente- og gebyrindtægter, blandt andet fordi vi oplever en øget aktivitet i forhold til hushandler," siger Freddy Christensen til FinansWatch.

Flere investeringer

Fanø Sparekasse havde ved udgangen af juni indlån for 339,1 mio. kr., hvilket var stort set uændret fra juni sidste år. Men sparekassen oplever i stigende grad, at man kan overbevise kunderne om at pengene skal ud og arbejde, og ikke alene stå på en konto.

"Folk har været meget tilbageholdende, men vi har efterhånden pæn gang i salget af blandt andet investeringsforeninger, som er noget vi er blevet meget bedre til at rådgive om. Og det genererer jo en indtægt for os fremadrettet," siger Freddy Christensen.

For at få vækst er det vigtigt for Fanø Sparekasse at holde fast i kunderne. Ikke mindst dem, der flytter fra øen.

"Vi har en del udenøskunder, og vi gør meget for at fastholde dem, der fraflytter øen. Fordi vi er så tæt på Esbjerg har Fanø faktisk en nettovækst i indbyggertallet, men vi ser helt klart at de unge flytter fra øen til blandt andet København. Derfor vil vi blandt andet snart afholde et informationsmøde i København," fortæller Freddy Christensen.

På informationsmødet vil Fanø Sparekasse blandt andet fortælle unge der er flyttet fra Fanø at sparekassen gerne stiller op, når det bliver aktuelt at købe en bolig. Og selv om der er langt fra Fanø til København, så har sparekassen ikke problemer med at finansiere boligkøb i f.eks. hovedstadsområdet.

Långivning i hovedstaden

"Vi er ikke nervøse for at finansiere boligkøb i København. Det er vigtigt for os at bevare kunderelationerne, og selv når vi finansiere boligkøb i København, så udgør det jo en ret lille andel af vores samlede udlån," siger Freddy Christensen.

Sparekassen forsøger naturligvis også at lokke tilflyttere til øen ind som kunder. Efter Danske Bank for et par år siden lukkede sin filial på øen er Fanø Sparekasse det eneste tilbageværende pengeinstitut. Det gør det dog ikke nødvendigvis nemmere at få folk til at skifte bank.

"Vi bruger selvfølgelig lokal markedsføring, og personlige kontakter og anbefalinger. Men folk er jo generelt ret trofaste over for deres bank, så det er svært at lokke kunder til," siger Freddy Christensen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også