FinansWatch

Forsikringsaktier havde stærkt 2017: Kan få det sværere i 2018

De tre børsnoterede danske forsikringsaktier har haft et forrygende år. Men festen fortsætter ikke i det kommende år, vurderer aktieanalytiker i Sydbank.

Alm. Brand, som også rummer en bankdel, har klaret sig bedst af de tre forsikringsselskaber med en totalt afkast - kursstigning og udbytte - på omkring 60 pct. Foto: /ritzau/Stine Tidsvilde

De tre børsnoterede danske forsikringsaktier Tryg, Topdanmark og Alm. Brand er tordnet i vejret i 2017, hvor klimaet har været gunstigt i forsikringsmæssig henseende, og positive finansmarkederne har givet gode afkast på investeringssiden.

Aktierne kan imidlertid få det sværere i 2018, vurderer aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

"Det har været et rigtigt godt år forsikringsmæssigt, hvor et meget mildt forsikringsvejr selvfølgelig har været med til at understøtte indtjeningen. Jeg tror så til gengæld, at 2018 bliver svært, ud fra den værdifastsættelse der er for forsikring i øjeblikket," siger analytikeren.

Alm. Brand, som også rummer en bankdel, har klaret sig bedst af de tre forsikringsselskaber med en totalt afkast - kursstigning og udbytte - på omkring 60 pct., mens Topdanmark har givet 50 pct. og Tryg 33 pct.

Interesse fra udlandet

Mikkel Emil Jensen har analysedækning af Topdanmark og Tryg og noterer for Topdanmarks vedkommende, at der er i 2017 har været en stigende interesse for aktien fra udlandet.

Det har ifølge hans vurdering været påvirket af, at selskabet er gået at udlodde i form af aktietilbagekøb til i stedet at anvende udbytte.

"Udlandet kan have nogle præferencer i forhold til at modtage udbytte, og det kan have været med til at løfte kursen op. Samtidig har der været opkøbsrygter om Topdanmark fra Sampo, som også kan have været med til at holde hånden under aktien," siger Mikkel Emil Jensen.

Finske Sampo er storaktionær i Topdanmark med en ejerandel på 47 pct., og spekulationerne har gået på, at selskabet ville sætte sig på samtlige aktier i selskabet. Det har mindsket investorernes frygt for fald i Topdanmark-aktien.

"Aktionærerne i Topdanmark har vidst, at hvis kursen falder, så står Sampo højst sandsynligt klar til at købe, hvis de får muligheden. Det vil de nok ikke gøre nu på de her niveauer," vurderer analytikeren.

Trods den høje værdifastsættelse har Sydbank fortsat en købsanbefaling for aktien i Topdanmark, og her er en "kurstrigger" et højere udbytte i årsregnskabet, end markedet generelt regner med.

"Det er derfor jeg lige holder min købsanbefaling lidt endnu, for jeg tror godt, de kan komme positivt ud på udbyttesiden, simpelthen fordi de har haft så meget kapitalophobning," siger Mikkel Emil Jensen.

Han venter, at Topdanmark vil udlodde hele overskuddet for 2017 som udbytte, mens konsensus til sammenligning ligger på omkring 80 pct. af indtjeningen.

Tror mere på bankaktier

For Tryg-aktien har Sydbank en "hold"-anbefaling. Selskabet er i årets løb blevet belønnet for sine fortsatte effektiviseringer og selskabets omkostningsprocent på omkring 14 får ofte anerkendende nik fra analytikerkorpset.

"Det er fantastiske niveauer, som Tryg leverer. Det er også derfor, de ligger med en kurs i forhold til indre værdi på 5. Men i 2018 tror jeg, det bliver svært at retfærdiggøre højere kurser, og de får også travlt med implementeringen af Alka," vurderer Sydbank-analytikeren.

Tryg købte i starten af december Alka Forsikring for 8,2 mia. kr. inklusive de 2,5 mia. kr., som Alka havde i overskydende kapital.

Den pris afspejler ifølge Mikkel Emil Jensen, at "forsikring er favorabelt i øjeblikket". De høje priser gør imidlertid også, at potentialet for yderligere stigninger kan være begrænset på den korte bane.

"Man skal til at være påpasselig med forsikring herhjemme, jeg tror mere på bankerne i 2018," lyder rådet fra Mikkel Emil Jensen.

Bør forsikringsselskaberne bekymre sig om Amazon?

Moody's: Tryg vil blive ved med at distancere nordiske konkurrenter

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere