FinansWatch

Islands tidligere statsminister risikerer to år i brummen

Islands tidligere statsminister Geir Haarde møder i dag op i retten, hvor han er anklaget for sin rolle under finanskrisen. Han risikerer op til to års fængsel. Selv kalder han sagen en farce.

Når den 60-årige Geir Haarde, Islands statsminister fra 2006 til 2009, i dag møder op i retten, er det med det formål at få retten til at lade beskyldingerne mod ham falde.

Det skriver flere internationale medier.

Den tidligere statsminister er anklaget for ikke at leve op til sit ansvar som statsminister under den finansielle krise i Island, der kostede landets tre største banker livet og sendte samfundsøkonomien ud i en dyb recession. Hvis den tidligere statsminister findes skyldig, risikerer han op til to års fængsel, skriver BBC.com.

Farce

Selv kalder den tidligere statsminister sagen for en farce og en hævn fra hans politiske modstandere, og ifølge flere internationale medier vil hans forsvarere forsøge at få retten, en særlig domstol for ministre, der aldrig før har været anvendt, til at afvise sagen, blandt andet med argumenter om, at beskyldningerne er for vage, og at sagen ikke har været ordentligt efterforsket.

Geir Haarde erklærede sig allerede i juni, da sagen blev indledt, uskyldig i anklagerne.

Den tidligere statsminister er ifølge Guardian.com den første leder af et land, der er under anklage i relation til den finansielle krise.

Island: Lad briste, hvad ikke kan bære

Standard & Poor's kigger skævt til Island

Island siger sit andet nej til Icesave

Bankkrak kan udløse retssag

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs