Danske Markets: Fundingmarkeder begynder at fryse til

Thomas Hovard advarer mod at overfortolke på signalerne, men han ser tegn på, at tingene langsomt fryser til. Selv de store banker vil få svært ved at gå i markedet til gode priser. Ingen lange udstedelser i seks uger nu. (Opdateret 07.59)
Foto: NDAHL TORBEN
Foto: NDAHL TORBEN

Mistilliden breder sig på de internationale pengemarkeder, hvor der er ved at komme alvorlige klumper i det system, der skal forsyne banker verden over med likviditet.

Chefanalytiker fra Danske Markets, Thomas Hovard, mener det er for tidligt at drage de store dommedags-konklusioner, da der endnu ikke er konkrete hårdte facts, der dokumenterer, at pengemarkederne er frosset til. Men han ser nogle begyndende klare tegn på, at der er en betydelig træghed i systemet.

”Al uroen de sidste to uger er meget svært at se konkrete tal på, når vi skal måle effekten på gældsmarkedet. Men det er vores klare fornemmelse, at når der opstår uro, så passer folk bedre på pengene. Det er en logisk reaktion,” siger Thomas Hovard til FinansWatch.

Han siger, at nogle af de konkrete ting, man kan måle på er, når interbank-renterne pisker op, eller hvis der er store forskydninger i bankernes regnskaber, hvor interbank-fundingen pludselig siver markant.

”Men vi skal passe på med at overfortolke på det, der sker derude lige nu. Det hele er meget nervøst og der er ingen grund til at overreagere, før vi ser klare tegn på, hvordan investorerne på de her markeder reagerer,” siger Hovard.

For dyrt

Konkret peger han på, at der skal holdes godt øje med interbank-spreadet, som er forskellen på renteniveauet mellem tre måneders Euribor-renten og OIS-spreadet.

”Her ser vi klare tegn på, at der er stor nervøsitet i markedet,” siger han.

”Vi må konstatere, at funding-markederne er tæt på at være lukkede, fordi uroen virkelig har sat sig i systemet. Men der er selvfølgelig også sommerferie i Sydeuropa, så det alene gør, at aktiviteten er lav,” siger Hovard.

Han vurderer, at de helt store og stærke banker godt kan gå i markedet p.t., men at de formodentlig undlader at gøre det.

”Det er for dyrt for dem, tror jeg. Og de mellemstore de vil have svært ved at funde sig p.t. til ordentlige priser,” siger Thomas Hovard.

Ingen lange udstedelser

Til Jyllands-Posten siger Merete Poller Novak, som er chef for Strategic Funding i Jyske Bank, at der har ikke været udstedt lange usikrede obligationslån fra banker på de europæiske kapitalmarkeder siden begyndelsen af juli.

"Hvis ikke det forbedrer sig over det næste halve år, vil man blive tvunget til at nedbringe balancerne i mange europæiske banker," siger Merete Poller Novak.

"Den øgede usikkerhed op mod og efter nedgraderingen af USA har medført en skærpelse af den europæiske kreditkrise, der har spredt sig til Frankrig. Aktiviteten fra medio juli til medio august er normalt væsentlig lavere på grund af sommerferie, men at der ikke har været nogen nyudstedelser på de lange usikrede obligationsmarkeder i seks uger er usædvanligt," siger Merete Poller Novak

Danske Markets: Bernstein kan ikke vente på politikerne

Danske: Ingen betydning for funding-situationen

Danske: Moody's bruger søgte argumenter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også