FinansWatch

Finanstilsynet: Hver syvende lokalbank kan ikke klare nye krav

Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, slår fast, at en stor del af landets lokale pengeinstittuter vil få det svært under de kommende kapitalkrav til banker.

Foto: SCHÜTZE RENÉ

Lige under hver syvende af Lokale Pengeinstitutters medlemmer ville i dag falde for fremtidens bankkrav.

Sådan lød beskeden fra Finanstilsynet direktør, Ulrik Nødgaard, da han i dag gik på talerstolen i Aalborg foran en perlerække af landets bank- og sparekassedirektører.

"Beregningerne viser, at 2 af Lokale Pengeinstitutters medlemmer ikke kan efterleve 4,5 pct. i ”ren” egenkapital - og yderligere 11 medlemmer kan ikke efterleve de 9,5 pct. med de samlede buffere oveni. Nogle af jer vil altså få en udfordring i de kommende år med at gøre jer klar til de nye kapitalkrav," sagde Ulrik Nødgaard.

Bliver bedømt

Og hvis lokalbankerne allerede føler sig alvorligt pressede på fundingmarkedet i kølvandet på Amagerbankens krak, ja så må de nok indstille sig på, at ondt kan blive værre, lød det fra Nødgaard.

"I skal være opmærksomme på, at de skærpede krav kan få betydning for mulighederne for at refinansiere de individuelle statsgarantier, når de udløber i 2013, hvis markedet og investorer til den tid bedømmer institutterne ud fra den fulde indfasning af de nye kapitalkrav."

Vestjysk Bank: Tingene er vanskelige i øjeblikket

Sælg fra, fusioner eller hent kapital

Udfordringerne ved samme refinansiering var da også på listen over sandheder, Finanstilsynet gerne ville sige de lokale pengeinstitutter.

"For at lette overgangen (fra den totale statsgarantis udløb i oktober 2010, red.) har mange af jer fået individuelle statsgarantier. Disse garantier udløber i 2012 og 2013, og det er en helt central udfordring for jer at gøre jer klar til at kunne stå på egne ben igen. Det vil i nogle institutter kræve vanskelige beslutninger. Udlån skal nedbringes, og måske skal der frasælges filialer eller non-core aktiviteter," sagde Ulrik Nødgaard, og gjorde klart, at tilsynet har tænkt sig at stille krav til de banker og sparekasser, der står over for et par hårde år.

"Hvis I skal gøre jer interessante for investorerne, kan det for nogle af jer også være nødvendigt at øge kapitalen eller finde sammen med andre institutter. Finanstilsynet vil i løbet af 2011 kræve, at en række institutter indsender handlingsplaner for, hvordan de vil adressere denne udfordring."

Bernstein: Banker må gøre en kraftanstrengelse

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs