Bernstein: Banker må gøre en kraftanstrengelse

Danske pengeinstitutter bør forberede sig i god tid på udløbet af de individuelle statsgarantier, lyder det fra nationalbankdirektør Nils Bernstein.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein kommer nu med en klokkeklar opfordring til landets pengeinstitutter: Forbered jer på udløbet af de individuelle statsgarantier.

Opfordringen kommer i forbindelse med udgivelsen af Nationalbankens publikation Finansiel Stabilitet 2011.

"Som følge af finanskrisen vil der i de kommende år gradvis blive indført strengere krav til bankernes egenkapital – både her i landet og i udlandet. Nogle danske pengeinstitutter står desuden over for den udfordring, at de skal forny dele af deres finansiering, når de individuelle statsgarantier udløber. Det bør institutterne forberede sig på i god tid," siger nationalbankdirektøren i en pressemeddelelse.

Forbedringer

Rapporten viser blandt andet, at selv om kapitalgrundlaget og likviditeten i de danske pengeinstitutter er blevet styrket, og at hovedparten af sektoren er godt rustet, er der stadig et godt stykke vej for nogle institutter.

For nogle banker har obligationer udstedt med individuel statsgaranti, som udløber i løbet af 2012 og 2013, været med til at finansiere, at de har lånt mere ud end deres indskud.

Stå på egne ben

"Pengeinstitutterne vil til den tid have været dækket mere eller mindre af statsgaranti for deres lån i fire til fem år. Nu må institutter og deres ejere gøre en kraftanstrengelse for igen at komme til at stå på egne ben" siger Nils Bernstein og tilføjer:

"Pengeinstitutter må i den sammenhæng foretage en realistisk vurdering af deres fremtid under skærpede kapitalkrav og strengere regulering. Eventuelle problemer med at leve op til de nye krav bør tages i opløbet. Ændring af forretningsmodel, slankning af balance eller fusion med en stærkere partner kan komme på tale. Hvis dette ikke er fremkommeligt bør de i god tid afvikle aktiviteterne i samråd med myndighederne".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også