Nykredit ind til anden halvleg i andelsdrama

Kampen for en afklaring på den pressede situation i andelsforeningen Duegården - hvor Nykredit kan tabe et trecifret millionbeløb - forsætter sent mandag, efter sidste uges generalforsamling endte uden noget resultat.

Kampen for en økonomisk rentabel fremtid i den store Frederiksberg-andelsforening Duegården fortsætter igen i aften. Andelsforeningens medlemmer har fået en række krav fra Nykredit, der har udækkede lån for et trecifret millionbeløb til foreningen, hvis primære drift giver underskud.

De krav skulle have været til afstemning på en generalforsamling onsdag aften i sidste uge. Men til forsamlingen trak debatten om foreningens fremtid så langt ud, at man slet ikke nåede at stemme om ét eneste af Nykredits krav.

Ingen afklaring

”Der var en debat. Og der var så mange, der gerne ville sige noget, at vi ikke kunne nå at tage nogen beslutninger. Tiden gik, og vi var på en skole, hvor vi skulle være ude på et tidspunkt. Så der blev ikke taget nogen beslutninger,” siger andelsforeningens formand og lektor ved KU, Aksel Walløe, til FinansWatch.

Foreningen skal tage stilling til en række forslag fra Nykredit, der vil have sine krav godkendt. Ellers står den på konkurs for andelsforeningen, der har 352 mio. kr. i realkreditgæld, et renteswap, der, på trods af stigende renter, stadig er en streg i regningen på 68 mio. kr., samt en kassekredit på 18 mio. kr.

Foreningens værdi er vurderet til 290 mio. kr. mod 493 mio. kr. før krisen.

Kritiseret kreditor

Nykredits rolle i forløbet er blevet kritiseret, da koncernen var primær rådgiver ved stiftelsen af foreningen. Det skete på et grundlag, som andelshavernes advokat nu kalder for uansvarligt.

Men i stedet for afklaring sidste uge måtte man udskyde resten af seancen til i aften kl. 18.30. Der håber formanden, at man kan nå til enighed, selv om der, dømt på sidste uges meningsudvekslinger, kan være et stykke vej igen.

Nærmede sig der er en konsensus på mødet onsdag?

”Nej.. det ved vi jo selvfølgelig ikke før, vi får stemt. Men der var stadig en ret livlig debat, da vi måtte stoppe. Men forhåbentlig kan folk huske, hvad de har sagt sidste gang på mandag (i aften red.,) så vi ikke behøver gentage det hele igen," siger Aksel Walløe.

Venter I, at Nykredits forslag går igennem?

Håber på demokratiet

”Det er et godt spørgsmål. Vi har besluttet som bestyrelse ikke at fortælle folk, hvad de skal gøre, men i stedet individuelt at fortælle, hvad vi vil gøre. Det her er jo en meget, meget stor beslutning for alle, og uanset hvad vi vælger, vil der være usikkerhed og omkostninger forbundet med det,” siger Aksel Walløe.

Lars Toft, der er andelshaver og adm. direktør i en medievirksomhed, har tidligere kritiseret bestyrelsens dispositioner i flere forhold; blandt andet har vedtagelsen af det renteswap, der i dag har en negativ værdi på 70 mio. kr., fået Toft til at pege på manglende demokrati og åbenhed i foreningen.

Men netop de værdier håber Lars Toft nu får lov til at skabe en løsning på Duegårdens problemer.

”Jeg mener, at det er vigtigt, at vi nu får den demokratiske proces til at køre ordentligt, og opnår et resultat, folk kan leve med,” siger han til FinansWatch.

Nykredit oplyser til FinansWatch, at man ikke kan udtale sig om enkeltsager, og derfor ikke ønsker at sige noget om sagen.

Nykredit har hovedrolle i andelsdrama

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også