Nykredit på kanten af kæmpetab

Andelsforeningen Duegården sagde i går aftes nej til Nykredits hjælpepakke, og nærmede sig dermed likvidation. Nykredit har usikret gæld for over 100 mio. kr. i foreningen.

En kæmpegæld er nu tæt på at blive til et kæmpetab for både Nykredit og en række andelshavere i foreningen Duegården.

Ved den anden ekstraordinære generalforsamling inden for én uge vedtog foreningen nemlig i går at sige nej til en ny aftale med Nykredit - og dermed er det næste logiske skridt likvidation, siger foreningens formand til FinansWatch.

Andelshaverne hæfter ikke personligt for gælden i foreningen, men en række af medlemmerne har købt sig ind siden foreningen blev oprettet i 2008.

Der skal dog en tredje generalforsamling til, da foreningen i lighed med onsdag i sidste uge ikke kunne nå igennem dagsordenen.

”Vi blev desværre ikke helt færdige i går aftes. Men vi nåede at stemme om Nykredits hjælpepakke. Og den faldt. Så nu må der en tredje halvleg til,” siger andelsforeningens formand og lektor ved KU, Aksel Walløe, til FinansWatch.

Hvad betyder det for processen og foreningen at Nykredits forslag ikke blev vedtaget?

Likvidation

”Så går vi videre på dagsordenen. Den er bygget op logisk, og næste punkt er, at når vi ikke har hjælpepakken, så har vi ikke et budget – for det var jo bygget ind i hjælpepakken. Så må man så se på et budget for 2011, som foreningen jo skal have. Og hvis folk så siger ja til det, så bliver det dyrt at bo her i år. Så det gør de nok ikke," siger Walløe og konkluderer:

”Og så har vi hverken hjælpepakke eller budget, og så hedder næste punkt på dagsordenen så likvidation.”

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Nykredit.

Foreningen skulle tage stilling til en række forslag fra Nykredit, der ville have sine krav godkendt eller gælden serviceret. Ellers står den altså på konkurs for andelsforeningen, der har 352 mio. kr. i realkreditgæld, et renteswap, der, på trods af stigende renter, stadig er en streg i regningen på 68 mio. kr., samt en kassekredit på 18 mio. kr.

Foreningens værdi er i dag vurderet til 290 mio. kr. mod 493 mio. kr. på højdepunktet.

”Nykredit havde fortalt os hvor langt de kunne gå i forhold til at fjerne renter i en periode og hjælpe på driften. Men i det lange løb var vi nødt til at komme op og betale hvad det koster, og det stemte folk imod ca. i forholdet to til en," siger Aksel Walløe.

Han gør klart, at han selv var imod Nykredits forslag.

Ikke lykkeligt

”Det er jo ikke nogen lykkelig udvikling – det er ikke nogen sejr. Alle har jo tabt penge på det. Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan folk har brugt penge. Nogen har købt sig ind, og vi har alle sammen betalt for høj boligafgift i fire år. Samtidig har nogen også fornyet ting. Og i det øjeblik vi lukker ned, og ikke er en forening mere, så er de penge tabt. Så alle bliver ramt,” siger Walløe og uddyber:

”Men det kan jo ikke nytte noget, at lade den her situation, som er indtruffet – vi er blevet nødlidende - så er vi nødt til at se nøgterne og økonomisk på det. Der er ikke noget, der tyder på, at der kommer en økonomisk sammenhæng. De mennesker, der stemte for, tror på en fremtid. Det gør jeg så ikke," siger formanden, og peger på problemerne ved at spå om fremtiden:

”Prøv lige at gå ti år tilbage og foreskriv hvad der er sket de sidste ti år. Det vil ikke være nemt. Og jeg er selv inden for en business, hvor man beskæftiger sig med prognoser – vejrprognoser – så jeg kender alt til problemerne med at forudsige fremtiden. Men derfor skal man jo alligevel bygge en argumentation op, hvor tingene hænger sammen. De tror, at der kan komme værdi i foreningen igen. Det tror jeg så ikke.”

Nykredits rolle i forløbet er blevet kritiseret, da koncernen var primær rådgiver ved stiftelsen af foreningen. Det skete på et grundlag, som andelshavernes advokat nu kalder for uansvarligt.

Der er endnu ikke fastlagt sted eller tid for den tredje generalforsamling, fortæller Aksel Walløe. Men den udstrakte debat, der har fundet sted på de første generalforsamling vil givetvis fortsætte:

Splittet

”Det er jo helt åbenlyst, at der er en gruppe, der mener noget andet flertallet. Og det skal der jo være plads til i et demokrati. Men det præger selvfølgelig de argumenter og ord der kommer. Men det er jo en del af den demokratiske proces. Så det må man tage med," siger Aksel Walløe.

Aksel Walløe fortæller videre, at der ikke har været noget entydigt skel mellem dem der stemte nej, og ja.

”Når der er 36 pct., der stemte for pakken, så er det flere end bare dem, der har købt sig ind i foreningen (og som dermed står til at tabe mest, red.) Og man kan heller ikke sige, at der var noget klart aldersskel.”

Nykredit ind til anden halvleg i andelsdrama

Nykredit har hovedrolle i andelsdrama

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også