Ree: Jeg er stadig milliardær

Trods kæmpetab fra Amagerbankens krak er Karsten Ree stadig milliardær - lidt endnu.
AF NIELS SANDØE, niels.sandoe@jp.dk

Karsten Ree har haft et ægte økonomisk annus horribilis.

Først måtte han pga. en baltisk korruptionssag lade sit estiske fiskefarmfirma gå konkurs for at undgå at blive viklet økonomisk ind i sagen. Prisen på 12 mio. kr. var lille i forhold til det, som ellers ville have ventet.

Yderligere en nedskrivning på 750 mio. kr. fulgte med Amagerbankens konkurs, som forvandlede hans bestemmende indflydelse i Danmarks 11. største bank til en række ærgerlige minder.

Styrtdyk med Cimber

Undervejs lagde hans betydelige aktiepost i det kriseramte Cimber Sterling yderligere an til landing med et kursfald over de seneste 52 uger på næsten 50 pct.

»Jeg mener, at min egenkapital på papiret er 1.073 mio. kr. Så jeg er stadig milliardær ind til, at jeg har brændt de sidste 73 mio. kr. af,« siger Karsten Ree.

Forklaringen på den situation er enkel. Rigmanden solgte Den Blå Avis og Bilbasen til amerikanske Ebay i efteråret 2008 for et svimlende beløb på 1,995 mia. kr.

Så selv med ganske bestydelige trecifrede milliontab i løbet af lidt over to år er der stadig plads til at bevare pladsen blandt skaren af danske milliardærer. En flok, som finanskrisen ellers har tyndet godt ud i.

Underskudsgivende selskaber

Ree mangler endnu at aflægge regnskab for sit holdingselskab Ree Holding, der indeholder den store økonomiske lussing fra Amagerbankens lukning.

Til gengæld har koncernen netop offentliggjort regnskaber for 11 datterselskaber, der, hvis det ikke havde været for afkastet af en formue på 471 mio. kr. i investeringsselskabet Karsten Ree Holding på 18,4 mio. kr. før skat, ville have fremvist et minus på 16 mio. kr.

Golfklubben Helsinge Golf gav et underskud på 3,7 mio. kr., safariparken i Ebeltoft tabte 4,7 mio. kr., og selskabet Kærager, der udlejer ejendomme og udstyr til safariparken, fik et underskud på 3,4 mio. kr. Og så fik Kærager også eftergivet en gæld på 51,9 mio. kr. til andre selskaber i Rees koncern.

Ree: Betyder intet

Men alt det betyder ikke noget ifølge Ree. Faktisk er han selv ikke så meget inde i økonomien i selskaberne, som han egentlig ikke forventer skal levere smør til hans brød i en overskuelig fremtid.

»Det, som jeg roder med, er ting, som jeg må vente på modnes. Overskriften er vel, at jeg har pakket energien ned i kufferten. Selv synes jeg, at jeg har fortjent en lille pause. Der har ikke været særlig megen fornøjelse i løbet af det seneste års tid.«

Den store tilbageværende egentlige erhvervsaktivitet er et stort projekt med produktion af bioethanol på havnen i Greena, hvor Ree igennem selskabet DBH Technology har en ejerandel på 19 pct.

»Det har været en lang proces. Foreløbig har jeg skudt et par hundrede mio. kr. i projektet. Men mon ikke det skulle være muligt at få koblet andre investorer på og muligvis få tilført nogle midler fra vækstfonde,« siger Ree.

Lav profil

Men hvad med andre projekter. Er Ree frisk som ny overraskende storaktionær eller redningsmand i et stort kendt selskab?

»You never know. Jeg holder armene ind til kroppen. Og så tager jeg ikke alle telefoner. Havde jeg vidst, at du var journalist, så havde jeg ikke taget den,« fastslår Karten Ree efterfulgt af en lavmælt latter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også