Sydbank: Udviklingen kan blive katastrofal

Det vil give et chok af dimensioner til verdensøkonomien, hvis USA får sænket sin kreditvurdering, lyder det fra Sydbank
AF RITZAU FINANS

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's varsel om at udsigten for USAs kreditværdighed kan komme til at lyde på "negativ", er intet mindre end en bombe for de finansielle markeder. Det vurderer Sydbank i en kommentar.

"Foreløbig er det kun en mindre bombe, men det har potentiale til at udvikle sig til en atombombe i forhold til den globale økonomi," lyder det fra cheføkonom Jacob Graven der peger på, at reaktionen på de finansielle markeder er "til at tage at føle på" med svækket dollar, stigende amerikanske obligationsrenter og et dyk i de globale aktiekurser.

"For første gang bliver det nu stillet i udsigt, at USA kan miste topkarakteren, hvis ikke den økonomiske politik snart strammes kraftigt for at nedbringe det store offentlige underskud," noterer cheføkonomen.

Særstatus

Jacob Graven mener dog ikke, at meddelelsen fra S&P kommer som et lyn fra en klar himmel.

"USA's offentlige underskud og gældsætning er på højde med de værst plagede europæiske landes, påpeger han. Men hidtil har USA haft en særstatus på de finansielle markeder, da det er verdens største økonomi, verdens mest likvide finansielle system og indehaver af verdens reservevaluta."

Ny nedtur

"Et hvilket som helst andet land med samme gælds- og underskudssituation som USA, ville for længst have fået nedgraderet sin kreditværdighed," vurderer Jacob Graven der mener, at S&P blot for første gang siger højt, hvad alle længe har kunnet se - nemlig at USAs gældsætning er uholdbar.

"Kraftige opstramninger i den økonomiske politik er strengt nødvendig. Hvis ikke de amerikanske politikere formår at tøjle gældsætningen i de kommende år, kan investorerne for alvor begynde at stille spørgsmålstegn ved, hvor gode papirer amerikanske statsobligationer egentligt er. Breder den stemning sig for alvor, kan det presse de amerikanske statsobligationsrenter kraftigt op og udløse en ny global økonomisk nedtur," siger Graven.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også