Det sene bureau

Bankerne kæmper med Moody’s. Bureauet er langsomt og fejlvurderer lyder klagerne. Nu viser det sig, at Moody’s var mere end en måned om at opdage et stort tab på Amagerbankens krak.
Af Christian Sehested og Pia Munksgaard

Ratingbureauet Moody’s – ramt af anklager om langsomme og uforståelige beslutninger - var en måned om at opdage, at 650 mio. kr. var forsvundet.

Først den 16. marts besluttede kreditvurderingsgiganten sig nemlig for, at de skandaleramte danske bankobligationer, Scandinotes, var blevet mindre sikre, og nedgraderede dem.

Og det gjorde Moody’s nok ret i, om end noget sent; mere end en måned før havde Finansiel Stabilitet og obligationernes styringbank, HSH Nordbank, nemlig meddelt, at det spektakulære kollaps på Amager ville koste obligationsejerne 650 mio. kr.

Ramt

I forvejen var Scandinotespapirerne - der lod en række små- og mellemstore banker låne til egenkapitalen ved at sælge strukturerede obligationen til deres privatkunder - hårdt ramt af bankkollapsene i Roskilde, Fionia og EBH Bank.

De tab førte ligeledes til en række nedgraderinger fra Moody’s side fra den oprindelige toprating til bankobligationerne.

Det var ikke muligt af få en kommentar fra Moody’s chef i Danmark, Janne Thomsen.

Kamp med bankerne

Moody’s havde dog en prompte reaktion på Amagerbankens fald: En række danske banker fik deres rating sænket.

Den trend fortsatte torsdag aften i sidste uge, da Moody’s satte Nykredit på "negativt watch", der er niveauet før en egentlig nedgradering.

Det betyder, at det bliver dyrere for banken at hente penge - og det vækkede ikke just begejstring hos koncerndirektør Søren Holm

”Vi er forundret over det, der er sket. For det er kommet som lyn fra en klar himmel. Det skal selvfølgelig i deres kontekst ses i sammenhæng med, at alle andre banker i forvejen er på negativt watch. Så det hænger nok sammen med det,” sagde Søren Holm til FinansWatch.

Bagudskuende

Moody’s satte både Nykredit Realkredit som Nykredit Bank på. Det skyldes blandt andet bekymring for indtjeningen i realkreditforretningen, hvor Nykredit sidste år fik nej til at hæve bidragssatserne efter købet af Totalkredit. Samtidig har man et negativt syn på udviklingen på det danske boligmarked.

”Vi ser meget mere positivt på det. Vi mener, at Moodys har et meget bagudskuende syn på verden. Huspriserne har jo rent faktisk stabiliseret sig, økonomien har stabiliseret sig og vores tab falder, så timingen er meget mærkelig,” lød vurderingen fra Holm.

Tidligere er bland andet Danske Bank, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord og FIH blevet nedvurderet af Moody’s.

Til fals

Og når en stribe danske banker altså for tiden lider under Moody's åg, så kan det vel være, at de går og ønsker sig lidt større.

I hvert fald slog en høring i det amerikanske senat sidste uge fast, at både Moody's og kollegerne i Standard & Poors kan presses til at ændre deres bedømmelser - så længe banken der presser, er stor nok.

Det var ratingen af uhyggeligt dårlige og uhyggeligt mange strukturede produkter - blandt andet baseret på de famøse subprime lån - som bureauerne valgte at ofre deres troværdighed på.

"Ratingbureaerne svækkede deres standarder mens begge konkurrerede om at give den mest favorable rating med det mål at udvide forretningen. Resultatet var et væddeløb mod bunden," konkluderede senatet efter to år lang undersøgelse, der viste, at finanshuse som JP Morgan og Goldmans Sachs i flere tilfælde havde fået ændret ratingen af produkter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også