Finansiel Stabilitet siger farvel til tidligere milliardærbobler

Med et salg af ca. 14 pct. af aktierne fra ejendomsselskabet German High Street bringer Finansiel Stabilitet og Eik Bank Danmarks røde bank sig længere på afstand af den tidligere milliardærbobler og Mærsk-mand Hans Thygesen. Hvem den eller de ny storaktionærer er, står uklart.
AF CHRISTIAN SEHESTED

Finansiel Stabilitet er færdig som storaktionær i selskabet German High Street. Det offentligør selskabet selv i en meddelse - og rykker dermed staten og Eik Bank et skridt længere væk fra en af bankens danske afdelings angiveligt største kunder. Tidligere milliardærbobler og ejendomsmatador, Hans Thygesen, er adm. direktør for German High Street, som han også ejer over 25 pct. af.

Thygesens tidligere selskab, Investea, er flere gange blevet nævnt som en betydelig kunde. I 2008 købte Eik Bank-fonden 20 pct. af selskabet.

18 mio. til Eik

"Det er rigtigt, at Eik Bank er ude af German High Street som storaktionær. Men hvad det betyder i forhold til Hans Thygesen og Eik Bank, kan jeg naturligvis ikke oplyse af hensyn til bankhemmeligheden," siger Steen Parsholt, adm. direktør for Eik Bank Danmark.

Steen Parsholt fortæller videre, at Finansiel Stabilitet og Eik Bank har fået en pris tæt på kursen på 38 for salget. Dermed indbringer salget staten lige under 18 mio. kr. Det er dog ikke blevet gjort op, hvad om den pris betyder for Finansiel Stabilitets samlede tab på Eik Banki-affæren. Finanswatch kunne i går fortælle at det beløb foreløbig er på 3,5 mia. kr.

Det står ikke klart, hvem der har overtaget Finansiel Stabilitets aktiepost. En nylig indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i selskabet skulle påfaldende nok bemyndige German High Street til at købe op til 20 pct. af selskabets aktier hjem - men det er ikke selskabet selv, der har købt posten ud af Finansiel Stabilitet.

"Det er ikke os"

"Det er korrekt, at der er indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, men det er ikke os, der har købt de aktier eller skal til det. Den nye generalforsamling sker på grund af en dirigentfejl ved sidste generalforsamling, hvor vi ikke fik indført retten til at købe. Derfor har vi ikke nogen bemyndigelse til at købe egne aktier, og har ikke fået nogen meddelelse - som vi selvfølgelig også ville have sendt ud, hvis vi havde - om nye storaktionærer."

Købssummen for selskabets store investering - der som navnet antyder er tyske ejendomme med central placering i deres respektive byer - er ifølge regnskaber fra de sidste tre år til sammen på ca. 800 mio. kr.

Købene er sket i 2007 og 2008, men alligevel mener German High Street kun, at værdien, ejendomsmarkedets nedtur til trods, er faldet med 75 mio. kr.

"Det er korrekt at vi kun har nedskrevet til 725 mio. kr., men man skal også tænke på at det er nogle kvalitetsejendomme, vi her snakker om. Jeg synes nok i virkeligheden, der er tale om en konservativ vurdering," siger Hans Thygesen.

På boblen

I 2008 var Hans Thygesen ellers oppe som nr. fem på Berlingskes Nyhedsmagasins liste over milliardærboblere, og selskabet Investea Holding - hvor Thygesen da sad på 60 pct. - blev vurderet til at have en værdi på 1,4 mia. kr.

"Ny på Børsen. 2008 bød på noget så sjældent som en børsnotering i Danmark. Og overraskende nok i ejendomsbranchen," skrev nyhedsmagasinet.

Hans Thygesen forlod midt på sidste sommer ejendomsselskabet Investea - det selskab, der næsten bragte ham på Berlingske milliardærliste.

Fondskøb

Men epn.dk rapporterede sidste efterår, at Hans Thygesen havde en kassekredit på 200 mio. kr. i Eik Bank Danmark via ejendomsselskabet, hvor Eik Bank også var medejer.

Senere skrev Jyllands-Posten og dagbladet Børsen, at fonden bag Eik Bank-koncernen i 2008 købte en ejerandel på 20 pct. af Investea ud af Eik Banki på Færøerne.

Det gav den dødsdømte bank en gevinst på 136 mio. kr. at putte i lommen og på regnskabet. Fonden tabte senere hele investeringen.

Nogenlunde samtidig valgte Eik-fonden i øvrigt også at købe bankens aktier i den islandske bank Spron.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også