EU strammer stresstest for Europas banker

Nye hårdere stresstest af europæiske banker bliver offentliggjort inden for få måneder, siger EU's økonomikommissær Olli Rehn.
Foto: DAGØ JAN
Foto: DAGØ JAN
AF RB-BØRSEN

Det sker i et forsøg på at skabe mere tillid til Europas finanssektor i kølvandet på de økonomiske problemer i Irland og Grækenland.

"En ny runde af stresstest af bankerne, som er endnu mere omfattende end den sidste år, vil blive gennemført i de kommende måneder," siger Rehn efter et møde med finansministrene i eurozonen.

Kommentaren fra økonomikommissæren lægger pres på medlemslandenes udformning af nye stresstest. Mange lande modsætter sig at teste for likviditetsmangel, da de frygter, at det kan overdrive de udfordringer, som Europas banker står overfor.

Diskussion af metoderne

"Vi diskuterer i øjeblikket metoderne," siger Rehn, der medgiver, "svagheder i nogle medlemslande" i sidste runde af test.

"Processen bliver gennemført mellem februar og juni," siger Rehn.

I juli blev 91 EU-banker stresstestet for at afprøve, om de ville kunne modstå det pres, der kan opstå, hvis huslån og lån til erhvervslivet ikke længere bliver afdraget.

Stresstesten tog dog ikke højde for, at banker kan blive tvunget til at lukke, hvis de ikke selv kan optage nye lån, eller kunderne hæver deres indestående.

Nødlån

Det var netop to af de faktorer, som førte til, at EU og Den Internationale Valutafond måtte give store nødlån til Grækenland og Irland.

De nye stresstest skal påpege svagheder i systemet og afsløre hvilke banker, der har brug for kapitalindskud.

/ritzau/Reuters

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også