Finanstilsynet afviser stramninger

Hvis nogle banker oplever hårdere vilkår, efter Finanstilsynet har præciseret sin vejledning om basiskapital og solvens, er det fordi, de ikke tidligere har efterlevet kravene, lyder det fra Finanstilsynet, der afviser, der er tale om stramninger.

Efter en høring har Finanstilsynet revideret sin vejledning til bankerne om tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov, der blev udstedt i januar sidste år.

Ifølge Jyllands-Posten betyder det for Dronninglund Sparekasse, at lovkravet til pengetanken bliver øget med knap 50 pct. Men hvis der er nogle institutter, der oplever præciseringen af vejledningen som en stramning, skyldes det, at de ikke tidligere har fulgt vejledningen, fastholder vicekontorchef i Finanstilsynet Morten Harpøth Johansen til FinansWatch.

Afspejler praksis

”Vejledningen reflekterer og afspejler Finanstilsynets praksis, og det er klart, at hvis der er institutter, der ikke følger vores praksis, kan det være, at det vil få effekter, men det er ikke udgangspunktet. Udgangspunktet er, at den her vejledning skal afspejle vores praksis, og i forhold til den revision, der er sket nu, er det mindre justeringer og præciseringer,” siger han til FinansWatch og afviser, at der er tale om stramninger.

”Det er bestemt ikke en stramning, vi opfatter ikke det her som en stramning, der er tale om en præcisering og tydeliggørelse af Finanstilsynets praksis”.

Han vil ikke kommentere på, at Dronninglund Sparekasse nu står over for øgede krav.

Ikke nye regler

”Jeg vil ikke kommentere på enkeltsager, men kan kun generelt sige, at det her er ikke nye regler. Vejledningen afspejler Finanstilsynets praksis, der er sket mindre justeringer og præciseringer, men det er klart, at hvis man ikke følger vores praksis, kan jeg ikke afvise, at man vil opleve nogle konsekvenser,” siger han.

Men hvorfor er der så nogle banker, der bliver ramt hårdere efter præciseringen? Er det så ikke en stramning?

”Nej, sådan vil vi ikke opfatte det. Generelt vil vi sige, at hvis man ikke følger vores praksis, kan vi ikke afvise, at det vil have en effekt for nogle. Vi har den her vejledning, som skal udtrykke vores praksis. Hvis der er nogle institutter, der oplever, det har en effekt, så må det være, fordi de ikke følger vores praksis. Formålet med vejledningen var, at institutterne ikke skulle blive overrasket, når vi kom ud på inspektion”.

Ifølge Morten Harpøth Johansen er der tale om normal praksis, når man reviderer vejledninger, efter man har gjort sig erfaringer. Præciseringerne er sket på baggrund af tilsynets erfaringer og en dialog med bankerne, siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også