Folketinget vedtager ny lov om finansiel virksomhed

En række ændringer til loven om finansiel virksomhed er netop blevet vedtaget i Folketinget og er en realitet.

Lovændringerne har i den senere tid været debatteret flittigt, men nu er debatten foreløbig slut. Fra midten af 2011 skal rådgivere, der sælger særligt komplekse og risikofyldte produkter, de såkaldte røde produkter, til kunderne certificeres ved hjælp af en multiple choice-test.

Nykredit i front med medarbejdertest

Samtidig indføres restriktioner på den variable aflønning af direktion og andre med en særlig risikoprofil. Den del af loven skal træde i kraft allerede fra 1. januar og de finansielle virksomheder sidder netop nu og udvælger de medarbejdere, der har en særlig risikoprofil.

Fra 1. januar må aktieoptioner og lignende kun udgøre 12,5 pct. af bestyrelse og direktions variable løndel. Udbetalinger af variabel løn skal desuden baseres på resultater over en længere periode, ligesom mindst 40 pct. af den variable løn skal fordeles over mindst 3 år for riskotagere og 4 år for bestyrelse og direktion

Mindst 50 pct. af den variable løn skal bestå af aktier i virksomheden selv eller dens datterselskaber. Eller instrumenter, der afspejler dens kreditværdighed..

For banker, der modtager statsstøtte, fastsættes et loft over den variable aflønning for direktion og bestyrelse på 20 pct. af den faste grundløn samt et forbud mod aktieoptionsprogrammer og lignedende for direktion og bestyrelse.

Lovændringen rummer desuden en lang række mindre ændringer. Blandt andet, at Finanstilsynet fremover får mulighed for at udstikke administrative bøder til finansielle virksomheder i modsætning til i dag, hvor alle sager skal politianmeldes.

Finanstilsynet klar til at udskrive bøder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også