FinansWatch

Finanstilsynet klar til at udskrive bøder

Finanstilsynet kan fremover udskrive bøder til finansielle virksomheder. En række ændringer i loven om finansiel virksomhed er netop andenbehandlet og vedtages endeligt torsdag. (opdateret)

Foto: STROYER TORBEN

Når politikerne forlader Christiansborg i dag, er vejen banet for en ændring af loven om finansiel virksomhed, der blandt andet betyder, at Finanstilsynet fremover får mulighed for at udskrive bøder.

En lang række ændringer i loven om finansiel virksomhed er netop blevet andenbehandlet i Folketinget i dag for endeligt at blive vedtaget på torsdag. De fleste iagttagere er enige om, at der kun er formalia tilbage.

Dermed behøver Finanstilsynet ikke længere at sende alle sager videre til bagmandspolitiet, men kan i de mest ukomplicerede af slagsen selv udskrive administrative bøder.

Ukomplicerede sager

”Administrative bøder bliver brugt på en del områder, bare ikke på det finansielle område. Og hvis man kigger til udlandet har man også her de muligheder, men i Danmark har vi skulle politianmelde i alle slags strafbare overtrædelser,” siger Mark Rønnenfelt, kontorchef for Finanstilsynets juridiske kontor.

Finanstilsynet oplyser, at bødestørrelsen typisk vil ligge på 10.000 – 30.000 kr. i førstegangstilfælde og vil stige ved gentagelser. Det gælder kun i ukomplicerede sager, hvor der ikke er tvivl om skyldsspørgsmålet.

”Der må ikke være tvivlsmæssige spørgsmål og der skal være et fast sanktionsniveau. Udgangspunktet i Danmark er, at det er domstolene, der skal dømme, så af hensyn til retssikkerhed skal man være helt sikker på, at domstolen var nået frem til den samme straf,” siger Mark Rønnenfelt.

Mere autoritet

Med lovændringen følger Danmark i hælene på en række andre EU-lande og formålet med de administrative bøder er at spare både virksomheder og myndigheder for mere omstændige politisager.

”Der er nogen, der er trætte af, at de skal politianmeldes og egentlig helst gerne vil have det overstået med en bøde,” siger Mark Rønnefelt og tilføjer, at de finansielle virksomheder ofte selv melder deres overtrædelser.

Det hele handler dog ikke om at gøre tingene mere smidige for alle parter.

”Vi mener også, at det er en styrkelse at vi får et tilsynsredskab mere. Der ligger også noget autoritet og konsekvens i det,” siger Mark Rønnefelt. Han vil ikke afvise, at det nye instrument i praksis vil betyde, at der uddeles flere bøder.

Ifølge Finanstilsynet kunne det for eksempel være overtrædelse af grænsen for store engagementer eller manglende indberetning til tilsynet.

Et lille hjørne

Finanstilsynets mulighed for at udstikke bøder er kun et lille hjørne af de ændringer, der nu bliver omsat fra forslag til lov. Ikke mindst forslagene om certificering af rådgivere og begrænsninger i den variable løn til direktører og andre med en særlig risikoprofil har affødt stor debat. Det samme har forslaget om at ophæve kravet om stemmeretsbegrænsninger i landets andels- og sparekasser. Et forslag, som Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen for nylig trak ud af det igangværende lovarbejde for at sikre, at resten kom planmæssigt igennem.

Ligesom Finanstilsynets mulighed for at udstikke bøder træder ændringerne i lønreguleringen nemlig i kraft 1. jan. 2011.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs