Nationalbanken om bolværk mod hvidvask: Vi har fortsat brug for internationalt tilsyn

FW PODCAST: Det seneste halve års tid har hvidvask og tillidskrisen i banksektoren skabt ekstra travlhed hos nationalbankdirektøren. Det vil fortsætte, så længe der ikke er veludbygget internationalt samarbejde på området, fortæller Lars Rohde i denne uges FW Podcast.
Foto: Jan Mindegaard
Foto: Jan Mindegaard

Vi er et helt andet sted i dag.

Omtrent sådan har det samstemmende lydt fra banker, der for år tilbage ikke har gjort nok for at dæmme op for hvidvask.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har en lidt anden opfattelse.

"I dag er der en betydelig risiko for hvidvask. Det er alt for nemt for kriminelle," siger nationalbankdirektør Lars Rohde i denne uges FinansWatch Podcast.

Udsendelsen er optaget før det nye forlig om en styrkelse af det danske tilsyn, der blev offentliggjort onsdag formiddag. FinansWatch har tilbudt Lars Rohde at tilknytte en yderligere kommentar i lyset af de nye beføjelser til Finanstilsynet herhjemme. Det har han ikke ønsket.

Ifølge Lars Rohde er det væsentligste tiltag for at dæmme op for hvidvask – uagtet de danske politikeres initiativer – at styrke det internationale samarbejde på området.

Derfor vil Nationalbanken og resten af samfundet også fortsat skulle forholde sig til hvidvask som et problem for det finansielle system i Danmark.

"Det tror jeg, vi skal så længe, vi ikke har et langt mere veludbygget internationalt samarbejde. Disse transaktioner er i deres natur grænseoverskridende. Og hvis man vil bekæmpe dem effektivt, er man også nødt til at have et grænseoverskridende internationalt samarbejde," siger Lars Rohde i FinansWatch Podcast.

Nationalbanken har været travlt beskæftiget med at sikre den finansielle stabilitet i Danmark, efter at udlandets mistillid eskalerede i efteråret. Omkring årsskiftet måtte Nationalbanken for første gang i 21 måneder intervenere på valutamarkedet – en del af årsagen kan tilskrives internationale investorers udsalg af danske bankaktier.

I værste fald kunne hvidvasksagen have udviklet sig til dyrere låneomkostninger for husholdninger og virksomheder. Så langt ud nåede vi ikke, siger Lars Rohde i FW Podcast.

Han anerkender, at bankerne selv mener, at de har gjort meget for at dæmme op for hvidvask-risikoen. Men der er altså lang vej igen, så længe der ikke er en effektiv international tilsynsmyndighed.

Download, abonnér og hør hele FW Podcast i iTunes eller Spotify.

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også