FinansWatch

Banker kaldes grådige svindlere - derfor tør selv Anders Dam ikke sige fra

FW PODCAST: Mens finanssektoren kollektivt forsøger at gå bodsgang, lægge sig fladt og sige undskyld, undskyld, undskyld, står adm. direktør Anders Dam i Jyske Bank fast. Der er ikke noget at komme efter i Silkeborg. Omvendt betyder frygten for, at "noget" skulle dukke op i banken, at han ikke tør sige fra over for politikerne.

Anders Dam, topchef i Jyske Bank | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når politikerne fra begge lejre på Christiansborg taler om grådige, svindlende bankfolk, kunne man måske forvente, at en garvet bankmand som Anders Dam fra Jyske Bank, der har været i toppen af finanssektoren i et kvart århundrede, tør tale den skarpe retorik midt i mod.

Men nej. Frygten for at bankerne misbruges af kriminelle til hvidvask er så stor, at ingen bankdirektører ifølge Anders Dam tør sige fra.

"Alle os, der har de job, (red. bankdirektører) sidder med en frygt for, at der er et eller andet i vores egen organisation. At der et eller andet sted måske pludselig popper noget frem, som kan underminere, hvis jeg stiller mig op siger: "Hør nu her: Jyske Bank er pletfri, og derfor synes jeg det er urimeligt, at I siger og sådan og sådan"," lyder det fra Anders Dam fra Jyske Bank i FinansWatch Podcast.

Politikernes hævntørst for at straffe bankerne efter et årti med krisehjælp efterfulgt af skandaler i hobetal møder til gengæld forståelse hos topchefen i Silkeborg.

Men det er også så langt, han selv vil gå for at imødekomme det folkelige krav om, at der skal ryddes op i den finansielle sektor. Anders Dam kalder flere af politikernes forslag til at rydde op i bankerne for dumme eller tåbelige paradeforslag.

Ingen undskyldninger

Der er heller ingen undskyldninger at hente i podcasten. Anders Dam "føler sig ren" efter et årti, hvor også Jyske Bank har været påvirket af finanskrisen, Panama Papers, skattesager og hvidvask.

Nøglen til at forstå den skarpe retorik, hvor bankfolk i et væk kaldes grådige og svindlere, skal nemlig ifølge Anders Dam findes helt tilbage til finanskrisen i 2008. Et sammenbrud, der satte dybe spor i det politiske system.

"Ovenpå at man har hjulpet sektoren som helhed, så føler man: "Jamen, kære venner, hvorfor misbruger I den fremstrakte hånd til at bringe os sådan nogle skandaler, som gør, at vi er nødt til at reagere noget skrappere"," siger Anders Dam i Podcast’en.

Vil hellere gøre noget selv

Han tror ikke, tillidskrisen bliver løst eller normaliseret i hans egen tid i banken. Men det er også tydeligt, at hans modvilje mod at sige undskyld handler om at tage affære – ikke bare ord.

Anders Dam er derfor ikke bange for at gå forrest i kampen for at afskaffe 1000-kronesedler, iværksætterselskaber og han forlanger, at alle virksomheder – også de mindste – skal have revisor, hvis de skal bydes indenfor i Jyske Bank.

Hør, hvorfor han fremsætter en stribe af kontroversielle og upopulære tiltag, netop som vreden mod bankerne er størst.

Husk at abonnere på FinansWatch Podcast i iTunes, Spotify elller der, hvor du normalt hører dine podcast - så går du ikke glip af de kommende episoder.

God fornøjelse!

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs