FinansWatch

Degradering kan betyde dyrere boliglån

Moody’s har justeret sit syn på dansk realkredit i negativ retning, og det betyder alt andet lige højere omkostninger og dyrere lån, lyder det fra branchen.

Lige inden pinse sendte kreditvurderingsbureauet Moody’s endnu en lussing af sted til den danske finanssektor, da man nedgraderede en række underlæggende parametre, som man bruger i sin samlede vurdering af danske realkreditobligationer.

»Det er meget simpelt. Det forøger omkostningerne ved at lave lån. Hvor meget aner vi simpelthen ikke,« siger Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit, til Børsen. Han kalder Moody’s seneste træk for vildt overdrevet og forkert.

Stadig i top

»Vi er stadig den absolutte top i forhold til resten af Europa, så værre er det heller ikke. Men efterfølgende vil der være et forhandlingsforløb om, hvad det her vil koste af krav til ekstra sikkerhed,« siger Søren Holm.

Det er den voldsomme brug af rentetilpasningslån, der har fået Moody’s til at sænke den såkaldte TPI-vurdering fra »very high« til »high« på en sekstrinsskala, hvor »very high« er bedst. Det betyder ifølge chefanalytiker i Danske Bank Jens Peter Sørensen, at realkreditinstitutterne kan få brug for at polstre sig bedre. Det kan både koste på renter og bidragssatser, lyder vurderingen.

»Det kan godt blive lidt dyrere. For der skal findes noget mere kapital, som skal tages fra indtjeningen. Hvor meget ved vi ikke, og det kan også give en lille stigning i renterne – måske et par basispunkter, men det vil stadig være småpenge for de fleste boligejere. Så længe der ikke sker mere end det her, så er det håndterbart,« siger Jens Peter Sørensen til Børsen.

Moody's tvivler på danske flekslån

Realkredit Danmark undrer sig over Moody's

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs