Rolig nu, Lars Rohde

Lars Rohde lufter i JP en frygt for, at Danmark kan ende som ”lille Irland”. Men både Realkreditrådet og Realkreditforeningen mener dog, at Rohde overdriver problemernes omfang.
Foto: Sine Fiig
Foto: Sine Fiig
Af Kasper Kronenberg og Pia Glud Munksgaard

Lars Rohde fra ATP frygter at Danmark kan få store nationaløkonomiske problemer, hvis en uheldig cocktail rammer. Kombinationen af et pres på kronen samtidig med et storudsalg af etårige rentetilpasningsobligationer kan være gift for dansk økonomi, spår Lars Rohde i denne her artikel.

Men Ane Arnth Jensen, adm. direktør i Realkreditrådet, deler ikke Lars Rohdes skeptiske synspunkt.

”Det er for det første vigtigt lige at huske på, ay ingen stiller spørgsmålstegn ved sikkerheden bag obligationerne. Der er ingen obligationsejere der har lidt tab i mere end 200 år, fordi det system vi har i Danmark måske er det mest stabile realkreditsystem i verden,” siger hun og fortsætter.

”Efter min mening er det her lidt overdrevet, det Lars Rohde er ude med. Vi anerkender såmænd, at der er en udfordring i forhold til fleksauktionerne, men den er teoretisk, mere end den er reel. Men alle udfordringer skal man selvfølgelig søge at løse, så vi har kun en interesse i, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved vores refinansieringsauktioner,” siger Ane Arnth Jensen til FinansWatch.

”Må jeg ikke lige minde om, at det danske realkreditsystem bestod århundredets test i 2008 – og en ny test igen året efter. Så der er ingen grund til at male sådan et skræmmebillede op, fordi systemet i sin nuværende form er meget robust. Også når der er pres på, det har vi jo set,” siger hun.

Worst-case-scenarium

Heller ikke Realkreditforeningens direktør Karsten Beltoft er enig med Rohde.

”Jeg mener ikke, at risikoen er helt så stor, som Lars Rohde giver udtryk for. Jeg er enig i, at vi har en udfordring, vi skal have gjort noget ved, og det første skridt på vejen er taget ved at sprede auktionerne over flere gange om året. Det er en begyndelse, men der skal ske mere.”

Men kan Danmark ende som "lille Irland" - har Rohde ret i det, at det kan blive konsekvensen af den måde realkreditsystemet er indrettet på?

”Nej, det er ikke et scenarie, jeg frygter. Man kan altid skrue et worst case-scenarie op, men jeg mener ikke, det er et realistisk scenarie. Selv i den store krise, vi havde i 2008, lykkedes det at få solgt en ganske stor mængde obligationer. Der kom noget politisk hjælp, men det var jo ikke i realkreditten, problemerne begyndte. Det var i banksektoren, det startede, og når vores aftager har problemer, så får vi også problemer, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, til FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også